x
x

Suplementi vitamina D i kalcija u žena srednje i starije dobi

  Maja Grgec, dr. med.

  28.06.2013.

Mnogi liječnici zbunjeni su raznolikim informacijama koje dobivaju s različitih strana. Trebaju li žene srednje i starije životne dobi uzimati suplemente vitamina D i kalcija i koje su potrebne dnevne doze? Mogu li oni biti i štetni? Dr. Manson, profesor medicine na Hardvardu i Dr. Bassuk, epidemiolog, pokušali su odgovoriti na ta pitanja.

Suplementi vitamina D i kalcija u žena srednje i starije dobi
Gotovo svaka četvrta žena starija od šezdeset godina boluje od osteoporoze. Ženama srednje i starije životne dobi prvenstveno treba preporučiti konzumaciju hrane bogate vitaminom D i kalcijem, a suplementi bi se trebali dodati ukoliko i unatoč adekvatnoj prehrane postoji njihov nedostatak.

Osteoporoza je poremećaj koji nastaje uslijed neravnoteže između razgradnje i obnavljanja kostiju. Obilježena je smanjenom koštanom masom što nosi povećan rizik nastanka prijeloma. U žena u postmenopauzi do osteoporoze dolazi zbog smanjene razine estrogena. Postoje dva oblika bolesti. Prvi oblik se javlja u postmenopauzalnih žena, prosječno oko 50-e godine života. Drugi, senilni oblik bolesti zahvaća žene u 70-im godinama života. Gotovo svaka četvrta žena starija od šezdeset godina boluje od osteoporoze.

Autori smatraju kako bi ženama srednje i starije životne dobi prvenstveno trebalo preporučiti konzumaciju hrane bogate vitaminom D i kalcijem, a suplementi bi se trebali dodati ukoliko i unatoč adekvatnoj prehrane postoji njihov nedostatak.

Vitamin D

Sinteza vitamina D započinje u koži pod djelovanjem UV zraka i nastavlja se u jetri i bubrezima. Vitamin D unosimo i hranom. Njime su bogati riba i mliječni proizvodi. Preporuka za dnevni unos vitamina D je podijeljena prema dobi. Žene starije od 70 godina trebale bi unositi 800 IJ (internacionalnih jedinica) dnevno, dok bi one mlađe od 70 godina trebale unositi 600 IJ. Maksimalan dnevni unos ne bi smio prelaziti 4000 IJ. Ekstremno veliki unosi vitamina D može dovesti do hiperkalcemije i posljedično oštećenja srca i bubrega.

Kalcij

Preporučena dnevna doza za kalcij je 1200 mg za žene starije od 50 godina, odnosno 1000 mg za žene mlađe od 50 godina. Izvor kalcija ne bi smjeli biti samo suplementi kalcija već prvenstveno hrana bogata kalcijem. To su mliječni proizvodi, riba, brokula. Problem o kojem se još raspravlja je da li povećanje unosa kalcija podiže rizik kardiovaskularnih bolesti. Za sada nije dokazano da uzimanje suplemenata kalcija povećava rizik za moždani i srčani udar. Ipak, pronađeno je 17% povećanje rizika za nastanak bubrežnih kamenaca.