x
x

Svjetski dan astme, 1. svibnja

  02.05.2012.

U Hrvatskoj su bolesti dišnog sustava na petom mjestu uzroka smrtnosti, a od svih posjeta ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, čak 21 % otpada na teškoće s dišnim sustavom.

Svjetski dan astme, 1. svibnja

Svjetski dan astme je godišnja manifestacija u organizaciji Globalne inicijative za astmu.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije čak 300 milijuna ljudi pati od astme i to je najčešća kronična bolest kod djece. Prepoznaje se po napadajima suhog kašlja, osjećaju nedostatka zraka, pritiska u prsnom košu...

Osnovni uzrok astme nije potpuno razjašnjen, ali faktori rizika su genetska predispozicija i izloženost česticama i tvarima koje iritiraju dišne putove i izazivaju alergijsku reakciju. U podlozi astme je kronična upalna reakcija sluznice, koja u fazama pogoršanja uzrokuje stezanje mišića malih dišnih puteva i pojačano stvaranje sluzi što dovodi do otežanog protoka zraka te uzrokuje gušenje i druge simptome bolesti. Kod alergijske astme napadaje uzrokuju alergeni, a kod nealergijske fizički napor, udisanje hladnog i suhog zraka, virusne infekcije, jake emocije, zagađenje zraka (najčešće duhanskim dimom).

Astma pogađa ljude u svim zemljama širom svijeta, bez obzira na razvoj, iako se većina smrtnih slučajeva javlja u zemljama s nižim dohotkom.