x
x

Stopa pobačaja u Irskoj uzastopno opada već devet godina

  20.07.2011.

Najnoviji podatci o broju pobačaja Irkinja objavljeni od strane britanskog Ministarstva zdravstva pokazuju daljnje smanjenje broja Irkinja koje putuju u Veliku Britaniju radi pobačaja. Podatci se mogu naći u sažetku o pobačajima Statističkog biltena Engleske i Walesa za 2010. godinu.

Stopa pobačaja u Irskoj uzastopno opada već devet godina

U 2010.g., u Britaniju su radi pobačaja putovale 4402 Irkinje, a 2009.g. njih 4422. To je deveta uzastopna godina da je broj irskih pobačaja u opadanju nakon više od desetljeća uzlaznih trendova. To označava pad od 34% u odnosu na 6673 irska pobačaja 2001.g.

Komentirajući najnovije podatke, dr. Ruth Cullen iz Pro-Life Campaign je rekla da njezina organizacija "pozdravlja nastavak silaznog trenda broja pobačaja" i odbacuje ideju da bi "smanjenje pobačaja moglo biti rezultat da više irskih žena putuje u druge zemlje osim Engleske".

"To je puko nagađanje jer ne postoje statistički dokazi koji bi potkrijepili te tvrdnje", kaže ona. "Zapravo, službeni podatci za zemlje poput Nizozemske pokazali su opadanje broja pobačaja u posljednjih nekoliko godina na stranim državljankama."
Tijekom proteklih devet godina, broj irskih pobačaja manji je za 34%.

"To je vrlo ohrabrujuće trend koji trebaju pozdraviti obje strane koje raspravljaju o pobačaju", kaže Cullen. "Godinama su zagovornici pobačaja tvrdili da je uzlazni trend broja pobačaja neizbježan. Te tvrdnje su se sada pokazale netočnima."
Stopa pobačaja u Irskoj sada je 4.4 na 1000 žena u dobi od 15 do 44 godine, dok je stopa u Engleskoj 17.5.

Izvornik: zenit.org
Preveo: Tihomir Ježinac, cand.med.