x
x

Kako liječnici pretažuju internet u potrazi za medicinskim informacijama?

  16.08.2023.

Liječnici pretražuju Internet za medicinskim informacijama, ali ih uzimaju s rezervom, stoji u izvještaju FirstWord-a.

Kako liječnici pretažuju internet u potrazi za medicinskim informacijama?
Jedna četvrtina ispitanih liječnika izjavila je da nikada ne koristi digitalne platforme za pristup medicinskim informacijama.

Većina ispitanih liječnika (N = 209) redovito koristi internetske digitalne platforme za pristup medicinskim informacijama u svojim ordinacijama, međutim, čini se da imaju zdravu dozu skepticizma prema informacijama koje se tamo nalaze.

Prema rezultatima ankete FirstWorda:

• Više od 60% liječnika profesionalno koristi barem jednu digitalnu platformu za pristup medicinskim informacijama

• Gotovo 30% ispitanika svakodnevno koristi digitalne platforme na ovaj način

• Gotovo polovica ispitanih liječnika navodi da su medicinski podaci koje pronalaze na digitalnim platformama umjereno pouzdani i relevantni

• Više od jedne trećine ispitanika izjavilo je da njihovi vršnjaci povremeno koriste digitalne platforme za pristup medicinskim informacijama u profesionalne svrhe

Više od 40% ispitanih liječnika navelo je da su umjereno otvoreni za korištenje novih digitalnih platformi za pristup medicinskim informacijama u svojoj ordinaciji u budućnosti

Zašto liječnici traže medicinske informacije na Internetu?

Liječnici moraju brzo i jednostavno doći do pouzdanih i relevantnih medicinskih informacija te se sve više okreću internetu. Osim specijaliziranih stranica s recenziranim publikacijama, informacije se mogu dobiti s mrežnih platformi kao što su LinkedIn i Facebook; aplikacije za slanje poruka kao što su WhatsApp, Snapchat i Messenger; platforme za dijeljenje medija kao što su Instagram, Snapchat i YouTube; i blogovi i mikroblogovi/audio chat aplikacije kao što su X (ranije poznat kao Twitter), Clubhouse i Threads.

FirstWord je nedavno anketirao 209 zdravstvenih radnika iz SAD-a i 5 EU država (Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo) kako bi otkrio koje digitalne platforme liječnici koriste za pristup medicinskim informacijama i koliko su pouzdane i relevantne informacije prikupljene iz tih izvora. Radi se o sljedećim specijalistima: kardiologija (57), endokrinologija (31), neurologija (41), onkologija (50) i reumatologija (30).

Kada liječnici profesionalno traže medicinske informacije prve tri digitalne platforme su društvene mreže, kao što su Facebook i LinkedIn; aplikacije za slanje poruka, kao što su WhatsApp, Snapchat i Messenger; i blogovi ili mikroblogovi, kao što je X (poznat kao Twitter kada je ova anketa pokrenuta), Clubhouse i Threads. Sveukupno, 61% liječnika navelo je da koristi barem jednu od ovih platformi u tu svrhu. Usporedbe radi, rezultati ankete FirstWorda iz 2021. pokazali su da je manje od polovice američkih liječnika koristilo te platforme u profesionalnom svojstvu. Ovaj očiti porast digitalne upotrebe u skladu je s opažanjima drugdje. Na primjer, rezultati studije Američke liječničke udruge pokazuju značajan porast u prihvaćanju digitalnih zdravstvenih alata u svim specijalnostima.

Ova anketa otkrila je neke razlike među specijalnostima. Društvene mreže su prvi izbor za 33% onkologa koji traže odgovore, a slijede messenger aplikacije (14%). Neurolozi se češće okreću blogovima ili mikroblog platformama (23%), a zatim društvenim mrežama (18%). Najmanje je vjerojatno da će endokrinolozi i reumatolozi koristiti potrošačke digitalne platforme, a više od 40% navodi da ne koriste niti jednu od njih.

Liječnici koji koriste digitalne platforme za pristup medicinskim informacijama obično to čine redovito, na dnevnoj bazi (29%) ili tjedno (26%). Onkolozi su najčešći korisnici digitalnih platformi za traženje medicinskih informacija; 34% navelo je da su svakodnevni korisnici, a drugih 28% tjedno koristi digitalne resurse. Sveukupno, jedna četvrtina ispitanih liječnika izjavila je da nikada ne koristi digitalne platforme za pristup medicinskim informacijama.

Više od polovice liječnika smatra da su medicinski podaci kojima mogu pristupiti putem digitalnih platformi barem umjereno pouzdani i relevantni, iako relativno malo njih vjeruje da su vrlo pouzdani i relevantni. Manje od jedne petine liječnika digitalne platforme smatra nepouzdanim izvorom informacija.

Na pitanje koliko njihovi kolege koriste digitalne platforme za pristup medicinskim informacijama u profesionalnom svojstvu, ukupno 19% liječnika navelo je da je njihovo korištenje često, a 35% da je povremeno. Međutim, jedna četvrtina ispitanika izjavila je da ne zna u kojoj mjeri njihovi vršnjaci koriste digitalne platforme u tom pogledu.

VEZANI SADRŽAJ > <