x
x

Metaverzum u farmaceutskoj industriji

  07.10.2022.

Metaverzum se smatra jednim od temeljnih stupova internetske usluge, poznate kao Web3. Metaverzum se razvio tijekom proteklih 60 godina, a trenutno se nalazimo u trećoj generaciji tehnologija koje su počele utjecati na način na koji farmaceutska industrija i neke druge zdravstvene ustanove mogu surađivati zajedno s liječnicima i bolesnicima. Preliminarne studije su pokazale da se metaverzum može koristiti za oponašanje stanja i pružanje trodimenzionalne (3D) vizualizacije za edukaciju i podršku liječnicima, pacijentima i njegovateljima u liječenju i upravljanju nizom područja kao što su liječenje boli, posttraumatski stres poremećaj (PTSP) i neki drugi psihijatrijski poremećaji.

Metaverzum u farmaceutskoj industriji

Proširena stvarnost i virtualna stvarnost (VR) pretklinički su se naširoko koristile u farmaceutskoj industriji za 3D modeliranje spojeva a nakon toga su se proširile i na područje edukacije. U kasnim 1990-ima, kada su farmaceutske tvrtke tražile prebacivanje lijekova protiv alergija u slobodnu prodaju, VR simulatori korišteni su za praćenje nuspojava lijekova kao podrška sigurne uporabe antialergika u samoliječenju.

Farmaceutska industrija sporo je usvojila metaverzum tehnologiju, ali istražuje njezinu uporabu u angažmanu pacijenata i na društvenim mrežama uz pridržavanje strogih regulatornih propisa i propisa o zaštiti osobnih podataka. Pojavljuje se nova generacija pacijenata koji su upoznati s novim tehnologijama i spremni za virtualno sudjelovanje, razmjenu iskustava i usvajanje avatara kako bi im se omogućilo kretanje virtualnim svijetom ili proveo virtulani terapijski postupak.

Potreban je daljnji rad na poboljšanju VR slušalica kako bi se smanjio broj kibernetičkih bolesti i pružilo inkluzivnije virtualno iskustvo. Međutim, kako se metaverzne tehnologije razvijaju i širina pojasa se povećava nakon uvođenja 5G, povećat će se mogućnosti i za farmaceutsku industriju da iskoristi metaverzum za povećanje angažmana svih sudionika, olakšat će se dijeljenja informacija i ideja te poboljšati edukacija i klinički ishodi.

Farmaceutska industrija prolazi kroz proces digitalne transformacije i morat će iskoristiti kreativnost metaverzuma kako bi poboljšala svoje strategije angažmana, smanjila dezinformacije i osigurala zadovoljavanje potreba budućih generacija i njihovu žeđ za znanjem u stvarnom i virtualnom okruženju.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Ujedinjenog Kraljevstva zahtijeva da svi novodijagnosticirani bolesnici sa šećernom bolesti tipa 2 posjete web stranicu NHS-a i saznaju više o samoj bolesti i to prije prvog odlaska medicinskoj sestri. Sigurno bi bilo učinkovitije sve te informacije staviti u 3D vizualizaciju kako bi prosječna osoba mogla vidjeti gušteraču i razumjeti njezinu ulogu? Ujedinjeno Kraljevstvo prednjači u edukaciji i razvoju novih tehnologija, a vizualizacija bi mogla predstaviti ideje na puno smisleniji i utjecajniji način.

Farmaceutska industrija vrlo pažljivo prati metaverzum, međutim, oprezna je zbog neodgovorenih pitanja o dezinformacijama i zbog etički dvosmislenog marketinga putem društvenih mreža, te nepostojećih pravila ili propisa za farmaceutski marketing na društvenim mrežama. Područje se brzo razvija, angažirana je cijela generacija talentiranih, motiviranih mladih informatičkih stručnjaka koji u proizvode trebaju ugraditi i ISO certifikat, FDA pravila ili provesti dvostruko slijepa, randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja, a tu svoju ulogu svakako ima i farmaceutska industrija.