x
x

Preventivna akcija HZJZ-a: Povremeno se „isključite“. Budite e-neovisni!

  07.12.2019.

U mjesecu borbe protiv ovisnosti Hrvatski zavod za javno zdravstvo poziva sve da se jedan dan „isključe“.

Preventivna akcija HZJZ-a: Povremeno se „isključite“. Budite e-neovisni!
Ovisnost o internetu je prekomjerno korištenje interneta računalom, mobitelom, tabletom i sličnim uređajima, koje može uzrokovati teškoće u svakodnevnom životu te narušiti mentalno i tjelesno zdravlje te socijalne odnose. Posebno ranjivi su djeca i mladi u osjetljivom razdoblju sazrijevanja i odrastanja.

Svake godine  od 15. studenog do 15. prosinca obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti. U tom razdoblju stručnjaci kroz javnozdravstvene aktivnosti nastoje osvijestiti širu zajednicu o problemu bolesti ovisnosti i potaknuti na borbu protiv ovisnosti. Jedan od načina na koji se borimo protiv ovisnosti je ulaganje u preventivne aktivnosti i promicanje zdravih stilova života.

Nove tehnologije donijele su  uz svoje dobre strane i nove opasnosti kao što je ovisnost o internetu.

Ovisnost o internetu je prekomjerno korištenje interneta računalom, mobitelom, tabletom i sličnim uređajima, koje može uzrokovati teškoće u svakodnevnom životu te narušiti mentalno i tjelesno zdravlje te socijalne odnose.

Posebno ranjivi su djeca i mladi u osjetljivom razdoblju sazrijevanja i odrastanja.

Jedno istraživanje provedeno 2014. godine u 7 zemalja Europske unije (Grčka, Njemačka. Nizozemska, Island, Poljska, Rumunjska, Španjolska) pokazalo je kako 1,2 % adolescenata u dobi od 14 do 17 godina ima znakove internetske ovisnosti, a 12,7 % je u riziku za razvoj internetske ovisnosti.

Prema rezultatima istraživanja ESPAD 2015 kojeg provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Hrvatskoj 30,8 % adolescenata u dobi od 16 godina je izjavilo da tipičnim radnim danom provede na internetu 4 i više sati, dok za vrijeme tipičnog vikenda toliko vremena na internetu provede gotovo svaki drugi učenik (48,5 %). Isto istraživanje pokazalo je i da svoje slobodno vrijeme 16-godišnjaci u Hrvatskoj u najvećoj mjeri provode na internetu, pritom djevojke nešto više u odnosu na mladiće (81,2 % mladići, a 85,6 % djevojke).

Ovisnost o internetu određuje više pokazatelja, među njima su važni pokazatelji  gubitka kontrole, odnosno korištenja interneta dulje od željenog i planiranog.

Rezultati navedenog ESPAD istraživanja ukazuju kako udio 16-godišnjaka u Hrvatskoj koji ima problem s prestankom korištenja interneta nije mali, njih 25,3 % je izjavilo da im je teško prestati koristiti internet kada su online, a 30,8 % nastavlja koristiti internet unatoč namjeri da prestanu.

Da im drugi (npr. roditelji, prijatelji) govore da bi trebali manje koristiti internet izjavilo je 29 % učenika, a sami su pomislili da bi trebali rjeđe koristiti internet njih 27,8 %.

Bilo kakvo pretjerivanje nije dobro pa tako ni uporaba interneta. Internet je tu da nam olakša dostupnost informacija i poboljša život. Vrijeme provedeno na internetu i za ekranima ne smije „progutati“ sve vrijeme koje imamo te dovesti do zanemarivanja socijalnih kontakata ili čak životnih potreba i navika.

Stoga vas pozivamo – odredite jedan obiteljski e-neovisan dan!

Povremeno se „isključite“. Budite e-neovisni!

Iskoristite dobiveno vrijeme drugačije!

Informativni letak o ovisnosti o internetu (pdf)