x
x

Znanstveni rad o demonstraciji kvantne komunikacije

  12.01.2023.

Ovaj eksperiment postavio je kamen temeljac za širu europsku kvantnu komunikacijsku mrežu – EuroQCI. Potvrdu uspjeha prve javne demonstracije međueuropske kvantne komunikacijske mreže, koju je tijekom ministarskog sastanka G20 u Trstu uspostavila skupina znanstvenika, koji su ostvarili kriptiranu komunikaciju između Italije, Slovenije i Hrvatske, upravo je objavio ugledni znanstveni časopis Advanced Quantum Technologies.

Znanstveni rad o demonstraciji kvantne komunikacije

Mreža je ostvarena zahvaljujući naporima timova sa Sveučilišta u Trstu, talijanskog Nacionalnog instituta za optiku (CNR-INO), Tehničkog sveučilišta Danske, Fakulteta za matematiku i fiziku Sveučilišta u Ljubljani, dok su u Hrvatskoj projekt vodili dr. sc. Mario Stipčević i dr. sc. Martin Lončarić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), prof. dr. Dragan Peraković i dr. sc. Ivan Cvitić s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te tvrtka Odašiljači i veze (OIV).

Količina internetskog prometa brzo raste iz godine u godinu, ali nažalost intenzitet kibernetičkih napada na informatičku infrastrukturu raste još brže. Takvim napadima ugrožena je sigurnost državnih institucija, industrija te građana pa je stoga realizacija kvantne mreže koja bi jamčila sigurnu komunikaciju postala jedan od najvažnijih strateških ciljeva zemalja diljem svijeta.

Zahvaljujući kvantnoj enkripciji koja funkcionira putem razmjene fotona, a koja omogućuje trenutnu detekciju pokušaja hakerskog upada, kvantna komunikacija postiže apsolutnu sigurnost.

U svrhu zaštite vlastite sigurnosti i tehnološke neovisnosti, Europska komisija odlučila da, u okviru programa Europske kvantne infrastrukture - EuroQCI kojem se među prvima pridružila i Hrvatska, u sljedećih deset godina izgradi mrežu ultra sigurnoga 'kvantnog Interneta'. EuroQCI će, kao jedan od glavnih stupova nove strategije kibernetičke sigurnosti EU-a za naredna desetljeća, poboljšati europski digitalni suverenitet i industrijsku konkurentnost.

Uspostava kvantne mreže između tri različite zemlje, Italije, Slovenije i Hrvatskea koja je opisana u ovom radu – preteča je budućeg EuroQCI-a. Uspostavljena mreža stabilno je povezivala Trst s Rijekom putem namjenske 100-km optičke veze, te s Ljubljanom preko pouzdanog čvora u Postojni. Konačno, mreža je korištena za prvu svjetsku javnu demonstraciju kvantne komunikacije, 5. kolovoza 2021. u Trstu, na sastanku zemalja članica skupine G20.