x
x

Kako smo pretraživali literaturu u predinternetsko doba

  prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, dr. med., specijalist psihijatar

  12.06.2021.

U vrijeme kada internet nije bio u svakom kućanstvu, kada nije bilo pametnih telefona, mobilnih aplikacija i kada svi nisu bili povezani preko društvenih mreža, pretraživanje literature i prikupljanje relevantnih članaka objavljenih u međunarodnim časopisima bilo je otežano i na to se pretraživanje trošilo znatno vrijeme unutar svakog znanstvenog istraživanja.

Kako smo pretraživali literaturu u predinternetsko doba

Sekundarna publikacija Current Contents, koja je tada izlazila u obliku tiskanog časopisa svaki tjedan donosila je sadržaje brojnih časopisa s adresama istraživača, te na taj način omogućavala osobno kontaktiranje autora koji su u pravilu odgovarali na pismenu zamolbu i kolegijalno, besplatno dostavljali separate svojih radova. U tu svrhu mnogi su izrađivali svoje osobne dopisnice, a u ovom članku se na to prisjećamo i prikazujemo ga kako bi se osvijestio današnji napredak u segmentu pretraživanja literature, bitnom za svako istraživanje.

Današnje baze podataka u većini slučajeva besplatno nude samo sažetak rada, a cjeloviti rad se obično prodaje, tj. može kupiti najčešće po cijeni od 25 – 39 USA $/Eura. U zadnje vrijeme postoji sve više časopisa s tzv. otvorenim pristupom (Open access) koji daju cjelovite radove besplatno, no tu se najčešće radi o tome da su prethodno sami autori unaprijed uplatili značajnije svote tom časopisu (od 100 do 3000 i više Eura) kako bi to omogućili. U najnovije doba postoje i društvene mreže (npr. ResearchGate) koje povezuju znanstvenike međusobno i omogućuju im neposrednu komunikaciju te da između sebe razmjenjuju znanstvene članke i na taj način dolaze do besplatnih informacija za vlastitu upotrebu. Današnja komunikacija na toj društvenoj mreži uvelike podsjeća na nekadašnje slanje dopisnica i traženje separata, samo što se danas sve odvija znatno brže, elektroničkim putem, pa je tako nestala draž višetjednog provjeravanja poštanskog sandučića, iščekivanja poštara i otvaranja prispjelih pošiljaka. U preinternetsko doba, kada su nam samo malobrojni stručno-znanstveni podatci bili nadohvat ruke, časopis Current Contents pružao je prozor u svijet znanosti, a traženje separata putem dopisnica predstavljao neposredan kontakt s autorom i relativno brz, jeftin i učinkovit način sakupljanja recentne literature. Današnje internetske baze podataka omogućavaju trenutni pristup podatcima što znatno olakšava, ubrzava prikupljanje literature i protok informacija, te je stoga važno osvijestiti koliko je veliki napredak ostvaren u tom segmentu.