x
x

ESPAD - potencijalno rizična ponašanja mladih i ovisnost o internetu

  05.11.2023.

Europsko istraživanje o pušenju, pijenju i uzimanju droga među učenicima (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs – ESPAD) međunarodno je istraživanje koje se od 1995. godine svake četiri godine provodi među učenicima u dobi od 15-16 godina (odnosno među učenicima koji u kalendarskoj godini provedbe istraživanja navršavaju 16 godina) u tridesetak europskih zemalja, uključujući Hrvatsku. Hrvatska je sudjelovala u svim valovima istraživanja, a 2019. godine proveden je sedmi val. Kroz sedam valova istraživanja ukupno je sudjelovalo 47 zemalja.

ESPAD - potencijalno rizična ponašanja mladih i ovisnost o internetu

Istraživanje provedeno 2019. godine uključivalo je prikupljanje podataka i o drugim potencijalno rizičnim ponašanjima mladih (uporaba interneta, igranje videoigara, kockanje). Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.285 učenika u dobi od 15-16 godina

Ponašajne ovisnosti - istraživanje ovisnosti o internetu

Djeca u dobi od 9 do 16 godina na internetu provode do tri i pol sata dnevno.

Poremećaji uzrokovani ovisničkim ponašanjima su prepoznatljivi i klinički značajni sindromi povezani s uznemirenosti ili smetnjama u svakodnevnim aktivnostima koji se razvijaju kao rezultat opetovanog uključivanja u nagrađujuća ponašanja isključujući korištenje tvari koje izazivaju ovisnost.

Ponašajne ovisnosti predstavljaju novi izazov za sve koji se bave mladima. Ovisnost se razvija iz ponašanja koja iz navike prelaze u ponavljajuće i primoravajuće, odnosno u ovisničko ponašanje (npr. pretjerano provođenje vremena u online okruženju, provjeravanje društvenih mreža, online kupovina, igranje kompjutorskih igara, patološko kockanje, online klađenje).

Sve duljim korištenjem interneta osobe se socijalno izoliraju, tjelesno i mentalno iscrpljuju, što se naravno odražava na obiteljskom, socijalnom, školskom ili radnom funkcioniranju, a na kraju može rezultirati potpunom psihičkom dekompenzacijom. U većem riziku za razvoj ovisnosti o internetu svakako su osobe koje teže kontroliraju vlastito ponašanje te nesigurne, povučene i usamljene osobe. Danas, sve više adolescenata i mladih razvija ovisnost o internetu, a da toga nisu svjesni ni oni ni njihovi roditelji, što postaje ozbiljan problem za njihov uspješan i produktivan život te nepovoljno utječe na dinamiku i odnose u obitelji.

Rezultati istraživanja nam govore da je internet u značajnoj mjeri zastupljen kao oblik provođenja vremena. Gotovo su svi učenici (92,6%) svakodnevno prisutni u online okruženju.

Zabrinjava podatak da više od dva sata dnevno radnim danom u online komunikaciji provede 71,1 % učenika, od toga 80,5 % djevojaka i 62,3 % mladića. Podaci o utrošenom vremenu vikendom su još učestaliji, tako 70,7 % mladića i 88,0 % djevojaka izjavljuje da u online komunikaciji provede više od dva sata. Vidljivo je da se udio utrošenog vremena vikendom kod djevojaka povećava gotovo linearno, dok je udio mladića najviši u intervalu od 2 do 3 sata.

Rezultati dobiveni ESPAD istraživanjem potvrđuju i druga istraživanja, tako rezultati najnovije europske studije o djeci i internetu “EU Kids Online 2020: Rezultati istraživanja u 19 zemalja” pokazuju da  djeca u dobi od 9 do 16 godina na internetu provode do tri i pol sata dnevno.

Samo razdoblje pandemije je intenzivnije uključilo internet u naše živote za obavljanje elementarnih životnih potreba. U kojoj mjeri je COVID-19 utjecao na korištenje interneta moći ćemo usporediti s podacima iz novog vala ESPAD istraživanja koje će biti provedeno 2024. godine.