x
x

Bijela knjiga: sekundarna upotreba zdravstvenih i biomedicinskih podataka

  29.09.2023.

Bijela knjiga: Sekundarna upotreba zdravstvenih i biomedicinskih podataka u Republici Hrvatskoj, rad objavljen u časopisu - Bilten Hrvatskog društva za medicinsku informatiku.

Bijela knjiga: sekundarna upotreba zdravstvenih i biomedicinskih podataka

U suvremenom digitalnom dobu, zdravstveni sustavi generiraju ogromne količine podataka koji potencijalno sadrže vrijedne informacije o pacijentima, njihovom liječenju i ishodima. Ovi podaci, zajedno s napretkom tehnologije i analitičkih alata, stvaraju jedinstvenu priliku za sekundarnu upotrebu zdravstvenih i biomedicinskih podataka. Sekundarna primjena podataka odnosi se na njihovo korištenje u svrhe koje nadilaze izvornu svrhu prikupljanja, kao što su istraživanje, donošenje odluka i unapređenje zdravstvenog sustava.

Bijela knjiga istražuje koncept sekundarne primjene zdravstvenih i biomedicinskih podataka ističući potencijalne prednosti i izazove koje ona nosi sa sobom. Izradili su je stručnjaci, članovi radne grupe za sekundarnu upotrebu zdravstvenih i biomedicinskih podatka (SEKA) u suradnji s udrugom Pin For Health čiji je cilj poticanje stručnjaka i građana na sudjelovanje u stvaranju javnih politika u zdravstvu. Bijela knjiga opisuje stanje sa sekundarnom primjenom podatka u Hrvatskoj, s naglaskom na organizacijske, društvene i praktične izazove poput dostupnosti podataka, dostupnosti stručnjaka, spremnost donosioca odluka da uvrste ishode analize podataka u svakodnevnu praksu i odlučivanje te spremnost društva i pacijenata na sekundarnu upotrebu njihovih podataka. Na kraju bijele knjige navedeni su primjeri sekundarnog korištenja podataka te preporuke za različite dionike sustava o tome na koji način trebaju podržati i potaknuti sekundarnu upotrebu zdravstvenih i biomedicinskih podataka.

Katarina Gvozdanović

VEZANI SADRŽAJ > <