x
x

Primjer razvoja i implementacije bolničke mobilne aplikacije za pacijente

  03.04.2024.

Bolje informirani pacijenata mogu se povezati s boljim zdravstvenim ishodima što se posebno dokazalo u liječenju kroničnih bolesti. Već je dokazano da digitalno zdravstvo ima potencijal u promicanju boljeg informiranju i osnaživanju pacijenata.

Primjer razvoja i implementacije bolničke mobilne aplikacije za pacijente

Concerto je mobilna aplikacija osmišljena za promicanje informiranja i osnaživanja pacijenata u bolničkom okruženju. U radu objavljenom u časopisu JMIR objavljeno je izvješće o provedbi razvoja i implementacije aplikacije te koja su nova znanja stečena tom prilikom.

Aplikacija je osmišljena kao prototip tijekom 'hackathona' (hakiranje + maraton). Radi se o kratkotrajnoj aktivnosti u kojoj se rješavaju konkretni problemi iz svakodnevnog života, u prijateljskom i poštenom natjecanju. Sudionicima su bili zainteresirani za temu i imali priliku naučiti nešto novo o bolničkom informacijskom sutavu (predmet hakiranja).

Aplikacija Concerto koristi podatke bolničkog informacijskog sustava (BIS) kako bi se mogle provoditi sljedeće ključne funkcije: raspored njege, ciljane medicinske informacije, praktične informacije, informacije o dežurnom timu za njegu i modul za pripremu medicinskog kruga. Sredstva su dobivena nakon studije izvedivosti, a aplikacija je razvijena i implementirana u četiri pilot odjela švicarske sveučilišne bolnice pomoću tableta u vlasništvu ustanove.

Projekt je trajao 2 godine uz učinkovitu provedbu u četiri pilot odjela i održavao se unutar proračuna. Zbog velikog opterećenje njegovatelja umanjila se održivost projekta i bila je potrebna promjena u strategiji daljnje implementacije i korištanja aplikacije. Istraživači su uočili da je potreba visokokvalitetna obuka korisnika i tzv. superkorisnici, a pokrenute su inicijative za obradu i standardizaciju podatka

Ovaj rad o implementaciji aplikacije u bolničkom sustavu za pacijente predstavlja primjer iz stvarnog svijeta. Jedan od nedostataka istraživanja je da nisu definirani ključni pokazatelji uspjeha implementacije i korištenja aplikacije.