x
x

Može li umjetna inteligencija pomoći u smanjivanju antikolinergičkih nuspojava?

  11.09.2022.

Novi alat za izračunavanje veće vjerojatnosti štetnog antikolinergičkog učinka lijeka na tijelo i mozak koristi umjetnu inteligenciju, a rezultati su objavljeni u časopisu Age and Ageing.

Može li umjetna inteligencija pomoći u smanjivanju antikolinergičkih nuspojava?

Blokiranje ključnog neurotransmitera acetilkolina veže se uz mnoge lijekove koji se izdaju na recept i bez recepta, a koji utječu na mozak. Mnogi lijekovi, uključujući lijekove za poremećaj mokrenja a koji utječu na mokraćni mjehur, antidepresive, lijekove za želudac i Parkinsonovu bolest imaju određeni stupanj antikolinergičkog učinka. Obično ih uzimaju stariji ljudi.

Antikolinergičke nuspojave uključuju zbunjenost, zamagljen vid, vrtoglavicu i oslabljenu funkciju mozga. Antikolinergički učinci također mogu povećati rizik od padova i biti povezani s povećanjem smrtnosti, a kod dugotrajne primjene mogu imati veći rizik za razvoj demencije.

Istraživački tim je razvio novi online alat, International Anticholinergic Cognitive Burden Tool (IACT), koji koristi umjetnu inteligenciju i analizu kemijske strukture za prepoznavanje lijekova koji imaju antikolinergički učinak.

Antikolinergičko opterećenje procjenjuje se dodjeljivanjem rezultata na temelju prijavljenih nuspojava i uz usklađivanje kemijske strukture lijeka koji se želi propisati, što rezultira preciznijim i ažurnijim sustavom bodovanja od bilo kojeg prethodnog sustava. U konačnici, nakon daljnjeg istraživanja i modeliranja s podacima o bolesniku iz svakodnevnog života, razvijeni alat bi mogao biti podrška propisivanju određenog lijeka uz manji razvoj nuspojava.

U istraživanju je sudjelovalo 110 zdravstvenih radnika, uključujući farmaceute i medicinske sestre koje mogu propisivati lijekove. 85 posto je izjavilo da bi koristilo alat za procjenu rizika razvoja antikolinergičkih nuspojava ako bi bio dostupan. U istraživanju su se prikupljale i povratne informacije o korisnosti online alata u svrhu dodatnog poboljšanja.

Online alat bi trebao podržati ljekarnike i zdravstvene stručnjake koji propisuju lijekove na recept u pronalaženju najboljeg lijeka za bolesnike.

Cilj istraživača je nastaviti razvoj alata kako bi se mogao što prije koristiti u svakodnevnoj praksi.

VEZANI SADRŽAJ > <