x
x

Online aplikacija za prijavu nuspojava od strane pacijenata

  29.08.2012.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prva je u svijetu započela s korištenjem aplikacije Uppsala Monitoring Centra, suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije koji vodi Svjetsku bazu nuspojava. Aplikacija UMC-a kojom se pacijentima omogućuje aktivno i jednostavno sudjelovanje u praćenju sigurnosti primjene lijekova dostupna je na internetskim stranicama HALMED-a u dijelu Za pacijente/On-line prijava sumnje na nuspojavu.

Online aplikacija za prijavu nuspojava od strane pacijenata
HALMED će do kraja godine omogućiti i zdravstvenim radnicima on-line prijavljivanje sumnji na nuspojave putem posebne aplikacije, a do tada mogu koristiti trenutno dostupnu verziju namijenjenu pacijentima.

Zahvaljujući prepoznatim uspjesima hrvatske farmakovigilancije pod vodstvom ravnateljice HALMED-a dr. sc. Viole Macolić Šarinić, dr. med. specijalistice kliničke farmakologije i toksikologije, HALMED je u ožujku ove godine u Nizozemskoj izabran u uži krug od nekoliko zemalja svijeta koje će prve imati priliku testirati i implementirati aplikaciju UMC-a za on-line prijavljivanje sumnji na nuspojave od strane pacijenata.

"Uppsala Monitoring Centar jučer nam je čestitao i potvrdio da je od nekoliko izabranih nacionalnih centara upravo HALMED prvi u svijetu završio s implementacijom aplikacije UMC-a i počeo je koristiti. Ponosni smo na ovaj veliki uspjeh i danas cijeli dan primamo čestitke iz Hrvatske i svijeta. Pozivamo ovim putem sve korisnike lijeka koji sumnjaju da su iskusili nuspojavu na lijek da je prijave HALMED-u.", izjavila je ravnateljica HALMED-a Viola Macolić Šarinić.

Farmakovigilancijski uspjesi i međunarodna priznanja HALMED-a kao hrvatskog nacionalnog centra za praćenje nuspojava u velikoj su mjeri rezultat dugogodišnjega intenzivnog rada ravnateljice HALMED-a, dr. sc. Viole Macolić Šarinić, dr. med. spec., koja je prije prelaska na trenutnu funkciju dugi niz godina bila voditeljica HALMED-ovog odsjeka za farmakovigilanciju te je dovela hrvatski farmakovigilancijski sustav na visoku razinu, a Hrvatsku smjestila u sam europski i svjetski vrh na području praćenja nuspojava.

Cilj HALMED-a je zaštititi javno zdravlje na način da hrvatskim pacijentima osigura sigurne, djelotvorne i kvalitetne lijekove. U tu svrhu HALMED kontinuirano ocjenjuje sigurnost lijekova i nakon njihova stavljanja na tržište, pri čemu su prijave sumnji na nuspojave dragocjen izvor informacija. Prijave od strane pacijenata su osobito vrijedne jer pacijenti ponekad mogu prijaviti nuspojave ranije nego zdravstveni radnici te njihove prijave obično sadržavaju detaljniji opis nuspojava.

Prijavitelj može prijaviti nuspojavu koja se dogodila njemu osobno, njegovom djetetu ili osobama o kojima prijavitelj skrbi, primjerice majci ili supružniku. Osobni podaci koje sadrže prijave nuspojava su strogo povjerljivi i koriste se jedino u svrhu utvrđivanja sigurnosti primjene lijekova. Osobni podaci ne prosljeđuju se trećim osobama bez izričitog odobrenja pacijenta/prijavitelja.

HALMED će do kraja godine omogućiti i zdravstvenim radnicima on-line prijavljivanje sumnji na nuspojave putem posebne aplikacije, a do tada mogu koristiti trenutno dostupnu verziju namijenjenu pacijentima.

VEZANI SADRŽAJ > <