x
x

Apstinencija od alkohola povezana s manjim rizikom za atrijalnu fibrilaciju

  02.01.2020.

Apstinencija od alkohola može pomoći u sprječavanju nastanka rekurentne atrijalne fibrilacije, objavljeno je u časopisu New England Journal of Medicine.

Apstinencija od alkohola povezana s manjim rizikom za atrijalnu fibrilaciju

U Australiji je 140 bolesnika s atrijskom fibrilacijom koji su konzumirali 10 ili više standardnih alkoholnih pića tjedno randomizirano u apstinencijsku-ispitivanu skupinu i kontrolnu skupinu (uobičajene navike pijenja alkohola).

Tijekom 6 mjeseci, ispitivana skupina koja je apsitinirala od alkohola, smanjila je prosječni unos alkohola sa 17 na 2 pića tjedno, dok je kontrolna skupina smanjila unos alkohola sa 16 na 13.

Rekurentna atrijska fibrilacija u trajanju od 30 sekundi ili više bila je rjeđa u ispitivanoj-apstinencijskoj skupini (53% vs. 73% u kontrolonoj skupini).

Postotak vremena provedenog u atrijalnoj fibrilaciji također je manji u ispitivanoj-apstinencijskoj skupini (srednja vrijednost 0,5% vs. 1,2%).

Ova  studija ima svoja ograničenja, međutim, istovremeno je uvjerljiv argument za apstinenciju od alkohola kao dio uspješnog liječenja fibrilacije atrija.

VEZANI SADRŽAJ > <