x
x

Apiksaban u prevenciji moždanog udara kod supkliničke fibrilacije atrija

  12.01.2024.

Healey i suradnici proveli su kliničko istraživanje pod nazivom ARTESIA (Apixaban for the Reduction of Thrombo-Embolism in Patients With Device-Detected Sub-Clinical Atrial Fibrillation), koje je procijenilo je li primjena apiksabna povezana s nižim rizikom od moždanog udara ili sistemske embolije u odnosu na acetilsalicilnu kiselinu. Uz to je procjenjivan prihvatljivo niski rizik velikog krvarenja među pacijentima s čimbenicima rizika za moždani udar koji su imali supkliničku fibrilaciju atrija otkrivenu pomoću pacemakera, defibrilatora, ili implantabilnog kardiomonitora.

Apiksaban u prevenciji moždanog udara kod supkliničke fibrilacije atrija

Što je to supklinička fibrilacija atrija?

Autori su predložili izraz supklinička fibrilacija atrija kako bi opisali asimptomatsku fibrilaciju atrija ili kratkotrajnu aritmiju s nespecifičnim simptomima koju ne možemo lako dijagnosticirati standardnim kliničkim metodama, već se otkriva samo uz dugotrajno, kontinuirano praćenje srčanog ritma implantiranim srčanim stimulatorom ili defibrilatorom. Supklinička fibrilacija atrija bila je prisutna u više od jedne trećine starijih pacijenata s hipertenzijom koji su dobili pacemaker i bila je povezana s povećanim rizikom od ishemijskog moždanog udara ili sistemske embolije za faktor 2,5. Međutim, apsolutno povećanje rizika od moždanog udara u bolesnika sa supkliničkom fibrilacijom atrija iznosilo je 1 postotni bod godišnje, što je otprilike polovica povećanja rizika uočenog među pacijentima s klinički otkrivenom fibrilacijom atrija.

Usporedba apiksabana i acetilsalicilne kiseline: rizik od moždanog udara ili sistemske embolije

U istraživanje je uključeno ukupno 4012 bolesnika prosječne (±SD) dobi 76,8±7,6 godina i srednjim rezultatom CHA2DS2-VASc od 3,9±1,1 (rezultati se kreću od 0 do 9, s višim rezultatima koji ukazuju na veći rizik od moždanog udara); 36,1% pacijenata bile su žene. Pacijenti su prosječno praćeni 3,5±1,8 godina.

Ispitivanje je pokazalo da je među pacijentima s epizodama supkliničke fibrilacije atrija i čimbenicima rizika za moždani udar rizik od moždanog udara ili sistemske embolije bio manji za 37% (95% CI, 12 do 55) u grupi liječenih apiksabanom u usporedbi s acetilsalicilnom kiselinom. Moždani udar ili sistemska embolija (primarni ishod učinkovitosti) dijagnosticirani su u 55 pacijenata na apiskabanu (0,78% po pacijent-godini) i 86 bolesnika na acetilsalicilnoj kiselini (1,24% po pacijent-godini) (omjer rizika 0,63; 95% interval pouzdanosti [CI], 0,45 do 0,88; P = 0,007).

Je li rizik od krvarenja bio veći s apiksabanom ili s acetilsalicilnom kiselinom?

Rizik od velikog krvarenja bio je 1,71% po pacijent-godini s apiksabanom i 0,94% po pacijent-godini s acetilsalicilnom kiselinom (omjer rizika, 1,80; 95% CI, 1,26 do 2,57; P = 0,001). Klinička prezentacija s hemodinamskom nestabilnošću bila je neuobičajena, a većina slučajeva krvarenja odgovorila je na suportivnu njegu, koja je uključivala transfuziju eritrocita. Do smrtonosnog krvarenja došlo je kod 5 bolesnika na apiksabanu i 8 bolesnika na acetilsalicilnoj kiselini. Simptomatsko intrakranijalno krvarenje zabilježeno je kod 12 bolesnika na apiskabanu i 15 bolesnika na acetilsalicilnoj kiselini.

Mogu li se rezultati ispitivanja generalizirati i na pacijente bez srčanog implantabilnog elektroničkog uređaja?

Iako su rezultati ispitivanja ARTESIA odnose na pacijente sa srčanim implantabilnim elektroničkim uređajem, pitanje je mogu li se rezultati primijeniti i na nekim drugim uređajima koji se danas koriste za provjeru postoji li fibrilacija atrija. Iako se u početku smatralo da je visoka prevalencija supkliničke fibrilacije atrija ograničena na pacijente s elektrostimulatorom srca, kasnije studije koje su uključivale implantabilne srčane monitore pokazale su supkliničku fibrilaciju atrija kod mnogih starijih pacijenata bez elektrostimulatora srca. Neki od tih pacijenata također mogu imati faktore rizika za moždani udar koji su slični onima koje su imali pacijenti u ispitivanju ARTESIA. Međutim, rezultati ispitivanja ARTESIA odnose se izravno samo na pacijente koji već imaju povećan rizik od moždanog udara i kod kojih je supklinička fibrilacija atrija otkrivena implantiranim elektroničkim uređajem.