x
x

Umjetno zaslađena pića povezana s povećanim rizikom od fibrilacije atrija

  16.03.2024.

Ispijanje 2 L ili više umjetno zaslađenih pića tjedno povezano je s 20% povećanim rizikom od fibrilacije atrija (AF) navodi se u novoj opservacijskoj studiji, objavljenoj online u Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology.

Umjetno zaslađena pića povezana s povećanim rizikom od fibrilacije atrija

Cilj ovoga ispitivanja bio je istražiti povezanost između konzumacije pića zaslađenih šećerom (SSB), umjetno zaslađenih pića (ASB) i čistog voćnog soka (PJ) i rizika konzumacije s rizikom od AF-a te dodatno procijeniti mijenja li genetska osjetljivost te povezanosti.

Autori su analizirali podatke iz UK Biobank o 201.856 sudionika koji nisu imali početnu AF, imali su dostupne genetske podatke i ispunili 24-satni upitnik o prehrani. Dijagnoza AF dobivena je povezivanjem podataka iz primarne zdravstvene zaštite, bolničkih i matičnih knjiga umrlih.

Rezultati su prilagođeni za širok raspon potencijalnih zbunjujućih faktora uključujući dob, spol, etničku pripadnost, razinu obrazovanja, socioekonomski status, pušenje, konzumaciju alkohola, razinu tjelesne aktivnosti, trajanje sna, indeks tjelesne mase, krvni tlak, funkciju bubrega, apneju za vrijeme spavanja, koronarnu bolesti srca, dijabetes i korištenje lijekova za snižavanje lipida ili antihipertenziva.

Tijekom srednjeg praćenja od 9,9 godina, dokumentirana su 9362 slučaja AF. U usporedbi s onima koji nisu konzumirali, pojedinci koji su konzumirali više od 2 L tjedno umjetno zaslađenih pića imali su 20% veći rizik od razvoja AF (omjer rizika [HR], 1,20; 95% CI, 1,10-1,31). Oni koji su pili više od 2 L tjedno zaslađenih pića imali su 10% veći rizik od AF (HR, 1,10; 95% CI, 1,01-1,20). Konzumacija 1 L ili manje čistog voćnog soka tjedno povezana je s 8% nižim rizikom od razvoja AF (HR, 0,92; 95% CI, 0,87-0,97).

Povezanosti su postojale nakon prilagodbe genetske osjetljivosti za AF.

Autori studije zaključili su da ova studija ne dokazuje da konzumacija zaslađenih ili umjetno zaslađenih pića mijenja rizik od AF-a, već da konzumacija ovih pića može predvidjeti rizik od AF-a izvan tradicionalnih čimbenika rizika. Dodali su da su intervencijske studije i temeljna istraživanja opravdana kako bi se potvrdilo jesu li promatrane veze uzročne.

Budući da je ovo prva studija koja je izvijestila o takvom učinku s umjetno zaslađenim pićima, nalaz treba replicirati prije nego što se mogu izvući bilo kakvi zaključci . I dalje je dobar savjet o prehrani preporučiti konzumaciju niskokaloričnih umjetno zaslađenih pića umjesto pića zaslađenih šećerom i alkohola.