x
x

Kardiološki tim KBC-a Split ugradio prvi WATCHMAN FLX™ okluder

  06.03.2022.

Kardiološki tim KBC-a Split po prvi put u Hrvatskoj je koristio tehniku zatvaranja aurikule lijevog atrija uz pomoć intrakardijalnog ultrazvuka, omogućivši da se cijela procedura odradi u blagoj sedaciji, što rezultira brzim oporavkom pacijenata.

Kardiološki tim KBC-a Split ugradio prvi WATCHMAN FLX™ okluder

Na čelu s prof. dr. sc. Darijom Baković-Kramarić, dr. med., i Antom Anićem, dr. med., te uz asistenciju prof. Jens Erika Nielsen-Kudska obavio je prvu ugradnju uređaja pod nazivom Watchman FLX™ (okluder aurikule lijevog atrija najnovije generacije). To je ujedno nastavak razvoja tog tipa  intervencija u KBC-u Split, čiji je program započet prije tri godine u sklopu kojeg se zatvaranje aurikule lijevog atrija radilo pomoću uređaja starije generacije pod nazivom Amplatzer™ Amulet™.

Zašto se ugrađuje okluder?
Ugradnja te vrste uređaja, koji ima funkciju da poput čepa začepi aurikulu lijevog atrija, umanjuje rizik za stvaranje krvnog ugruška u srcu i posljedičnu embolizaciju koja tipično rezultira moždanim udarom kod pacijenata s najčešćom aritmijom današnjice, fibrilacijom atrija. Okluder se ugrađuje pacijentima koji imaju nuspojave na peroralne antikoagulanse (tipično su to klinički značajna krvarenja) ili ih ta terapija nije zaštitila od moždanog udara (godišnja incidencija moždanog udara u pacijenata koji uzimaju redovito antikoagulans je između 1-2%).
Osim ugradnje okludera u lijevu aurikulu u lijevom atriju, ugrađuje se još i PFO okluder koji zatvara otvor između lijeve i desne strane atrija. Obično se radi o mlađim pacijentima s anamnezom moždanog udara.

Što je atrijska fibrilacija?
Atrijska fibrilacija je nepravilan rad srca u gornjem dijelu srca (lijevi atrij).

Što se događa?
Tijekom fibrilacije atrija gornji dio srčanog mišića se jako brzo stišće (toliko brzo da fibrilira/treperi). Efekt toga je da krv koja prolazi kroz lijevi atrij nema dovoljan potisak što uzrokuje taloženje krvi u specifičnom dijelu (aurikuli) lijevog atrija te se javlja velika mogućnost stvaranja tromba. Nakon određenog vremena može doći do pomicanja tromba koji onda može biti otplavnjen (embolizacija)  bilo gdje u tijelu pacijenta, a najčešće u mozak stvarajući moždani udar.
Fibrilacija atrija može se javiti u svakoj životnoj dobi, međutim češća je u starijoj populaciji.

 

Izvor: KBC Split