x
x

Dvije trećine zaposlenih pije nakon stresnog dana na poslu

  13.07.2012.

Čak više od šezdeset posto odraslih između 30 i 45 godina priznalo je da se okreće alkoholu kako bi mogli "prebroditi" stresan dan koji su imali na poslu, otkrili su znanstvenici zaklade Drinkaware.

Dvije trećine zaposlenih pije nakon stresnog dana na poslu

Petina muškaraca i gotovo šestina žena priznala je da pije baš svaki dan u tjednu poslije posla. Gotovo polovina od dvije tisuće ispitanika (44 posto) rekla je kako više piju nakon stresnog dana, a više od trećine (37 posto) reklo je da već na putu kući razmišlja kako će se opustiti uz čašu alkohola. Većina ispitanih (60 posto) okrivila je svoj posao za povišene razine stresa, dok ih je polovina za to optužila financijske probleme, a više od trećine kao uzrok je navela obiteljske trzavice.

- Alkohol može biti lažan prijatelj kad se pokušavate boriti protiv stresa. I kad vam se može činiti da će nekoliko pića može otpustiti nesnosni pritisak tog dana, istina je da ga dugoročno samo mogu pojačati - a tu zapravo nije bitno radi li se o poslovnim, financijskim ili obiteljskim problemima. Stres također može biti izgovor za ljude da piju više nego bi trebali - kaže Siobhan McCann, voditeljica istraživanja u zakladi Drinkaware, i dodaje da biste možda trebali razmisliti kako provodite svoje večeri.

- Ako provodite večeri na kauču s bocom u ruci, možda biste trebali potražiti druge hobije u kojima možete uživati s prijateljima i obitelji koji će vam razbistriti mozak.

Paul Wallace, medicinski savjetnik u Drinkawareu, kaže kako alkohol može poremetiti san, povećati tjelesnu težinu i povećati rizik od raka i srčanog udara.

- Što više konzumirate alkohol, to se tijelo više na njega navikava. Ako i konzumirate alkohol poslije posla, odmorite pokoji dan kako tijelo ne bi razvilo toleranciju na alkohol - kaže Wallace, prenosi Daily Mail.

VEZANI SADRŽAJ > <