x
x

Ozbiljne igre u promicanju rehabilitacije bolesnika s KOPB-om

  10.10.2023.

Ozbiljne igre imaju sve veću primjenu u zdravstvu i medicini jer igrača stavljaju u svijet virtualne stvarnosti gdje je on suočen sa situacijama koje bi se mogle dogoditi i u stvarnom životu. Najčešće se ozbiljne igre povezuju sa simulacijama. U ovaj sustavni pregled su uključeni bolesnici s KOPB-om.

Ozbiljne igre u promicanju rehabilitacije bolesnika s KOPB-om

U pregledni rad objavljen u JMIRI serios games prikazane su potencijalne dobrobiti ozbiljnih igara u promicanju rehabilitacije bolesnika s KOPB-om.

Pretražene su sljedeće baze podataka: PubMed, Scopus, Embase (putem Ovid platforme), CINAHL, Science Direct i China Biology Medicine disc. U ovaj pregled uključene su samo kvantitativne studije, a metodološka kvaliteta i pristranost uključenih studija procijenjena je pomoću povezanih alata. U ovom pregledu je prikupljeno nekoliko ishoda, uključujući kliničke ishode i ozbiljne ishode angažmana temeljenih na igri. Rezultati su sumirani i vrednovani deskriptivnim metodama zbog značajne heterogenosti.

U analizu je uključeno 11 studija. Ozbiljne igre imale su potencijalno pozitivan učinak na plućnu funkciju i sposobnost vježbanja. Međutim, nisu zabilježeni dosljedni nalazi o dispneji i psihološkom statusu.

Uključivanje u ozbiljne igre pokazalo je bolje prihvaćanje i sudjelovanje u rehabilitaciji. Nadalje, u svim uključenim studijama nisu utvrđeni ozbiljni štetni učinci.

Međutim, potrebno je više studija visoke metodološke kvalitete kako bi se bolje utvrdili učinci ozbiljnih igara u rehabilitaciji bolesnika s KOPB-om.