x
x

Primjena robota upravljanih EMG signalima u fizioterapiji i rehabilitaciji

  11.02.2024.

EMG signali se koriste za dijagnosticiranje bolesti mišića te procjenu napretka rehabilitacije osoba s problemima izvođenja određenih pokreta i aktivnosti. Današnja tehnološka rješenja, osim interpretacije mišićnih podražaja, omogućuju i pomoć kod aktiviranja mišića na temelju procesiranja EMG signala.

Primjena robota upravljanih EMG signalima u fizioterapiji i rehabilitaciji

Moždani udar trenutno je jedan od najčešćih zdravstvenih problema odrasle populacije u svijetu, kako iz zdravstvenih, tako i iz društvenih razloga. Gotovo jedna trećina smrtnih slučajeva u svijetu uzrokovana je moždanim udarima. Motorika je jedno od najčešće zahvaćenih područja u osoba koje su doživjele moždani udar.

U ovom radu objavljenom u Hrvatskom časopisu zdravstvenih znanosti , prikazane su terapije potpomognute elektromiogramom upravljanim robotima (elektromiogram u daljnjem tekstu EMG signal) kod pacijenata koji su preživjeli moždani udar.

Pacijentov pokušaj izvođenja zadanog pokreta detektira se praćenjem EMG signala mišića koji kreiraju željeni pokret. Nakon detekcije pokušaja kretanja, robot pomaže pacijentu u izvođenju pokreta u vodoravnoj ravnini. Mjerenjem i vrednovanjem određenih parametara EMG signala tijekom uzastopnih terapija, sustav može pratiti proces oporavka od moždanog udara te individualno prilagođavati terapiju. U radu su navedena neka od dostupnih rješenja primjene EMG signala za upravljanje robota za rehabilitaciju pacijenata koji su preživjeli moždani udar. Također su spomenuti i postupci korištenja pojedinih robota u rehabilitaciji te kako pacijenti i terapeuti reagiraju na te terapije i kako ocjenjuju nedostatke i prednosti istih.

Božo Tomas, Glorija Tomas