x
x

Kombinacija trombektomije i lijekova kod moždanog udara

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  14.12.2016.

Kombinacija endovaskularne trombektomije i terapije lijekovima superiornija je od same terapije lijekovima, ali samo kad se trombektomija izvede ubrzo nakon pojave simptoma, prema istraživanju objavljenom u časopisu JAMA.

Kombinacija trombektomije i lijekova kod moždanog udara

Meta-analiza je uključila podatke pet istraživanja s ukupno gotovo 1300 pacijenata koji su hospitalizirani zbog ishemijskog moždanog udara uzrokovanog okluzijom velike krvne žile u mozgu. Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije skupine od kojih je jedna liječena samo lijekovima, a druga kombinacijom lijekova i endovaskularne trombektomije.

Tri mjeseca nakon moždanog udara, pacijenti kojima je izvedena endovaskularna trombektomija imali su manji stupanj invaliditeta u usporedbi s onima koji su liječeni samo lijekovima (skor onesposobljenosti: 2,9 vs. 3,6 na 6-stupanjskoj skali). Međutim, kombinacija trombektomije i lijekova se pokazala superiornijom od terapije lijekovima samo ako je procedura izvedena unutar 7,3 sata od pojave simptoma moždanog udara.

Autori ističu da su rezultati ove meta-analize od velike važnosti jer daju informaciju o vremenu nakon pojave simptoma moždanog udara u kojem provođenje trombektomije ima smisla, odnosno uz farmakoterapiju značajno smanjuje stupanj onesposobljenosti.