x
x

Salivarni melatonin i kvaliteta života bolesnika s kroničnom urtikarijom

  12.11.2023.

Melatonin je hormon koji uglavnom proizvodi pinealna žlijezda, regulira cirkadijalni ritam i ciklus spavanja. Koncentracije melatonina u krvi niske su tijekom dana i počinju rasti u sumrak. Rezultati ovoga rada objavljenog u časopisu Acta clinica Croatica, pokazali su da vrijednosti melatonina u slini značajno koreliraju sa smanjenom kvalitetom života bolesnika s kroničnom spontanom urtikarijom .

Salivarni melatonin i kvaliteta života bolesnika s kroničnom urtikarijom

Kronična spontana urtikarija (KSU) je bolest kože praćena intenzivnim subjektivnim osjećajem svrbeža koji snažno utječe na kvalitetu života i kvalitetu spavanja bolesnika. Pretpostavka je da bolesnici s KSU-om posljedično imaju smanjeno lučenje melatonina, kao i niže vrijednosti melatonina u serumu ili slini.

Ovo probno istraživanje uključilo je 20 bolesnika s KSU-om (urtikarija koja traje dulje od 6 tjedana nepoznate etiologije) i 10 zdravih ispitanika. Svakog bolesnika je pregledao dermatovenerolog-alergolog, kao i oralni patolog koji je isključio bolesti usne šupljine koje bi mogle utjecati na razinu melatonina u bolesnika. Razina salivarnog melatonina određena je testom ELISA, a svi ispitanici su ispunili standardizirani dermatološki upitnik o kvaliteti života (Dermatology Life Quality Index, DLQI) i Pittsburški upitnik o kvaliteti sna (Pittsburgh Sleep Quality Index, PSQI) istoga dana kad im je uzet uzorak sline za analizu.

Prema rezultatima ovog istraživanja 86% bolesnika s KSU-om imalo je snižene vrijednosti salivarnog melatonina koje značajno koreliraju s lošijom kvalitetom života u bolesnika s KSU-om. Ovo istraživanje je prvo istraživanje koje je analiziralo vrijednosti melatonina u bolesnika s KSU-om i koje predlaže novu terapijsku mogućnost u liječenju KSU-e.

Iva Bešlić, Alen Vrtarić, Ante Bešlić, Ivana Škrinjar, Danijel Crnković, Liborija Lugović-Mihić