x
x

Evaluacija abdominalne boli odraslih u ordinaciji obiteljskog liječnika

  doc. dr. sc. Davorka Vrdoljak, dr.med.

  22.04.2014.

Abdominalna bol je čest simptom zbog kojeg se bolesnici javljaju obiteljskom liječniku.

Evaluacija abdominalne boli odraslih u ordinaciji obiteljskog liječnika
Poseban dijagnostički izazov su djeca do pet godina života s abdominalnom boli, žene generativne dobi i starije osobe, zbog često atipične i nespecifične kliničke slike, pa zahtijevaju i poseban pristup LOM-a.

S tim tegobama najčešće se javljaju žene mlađe životne dobi. Abdominalna bol može biti tzv. somatska (podrijetlom poglavito iz organa trbušne šupljine) ili prenesena iz struktura smještenih izvan nje.

Dobro poznavanje topografske anatomije i fiziologije probavnog sustava preduvjet je postavljanja korektne dijagnoze s obzirom na to da je lokalizacija boli vrlo snažan prediktor njezina uzroka.

Temeljita anamneza i vješto izveden klinički pregled bolesnika u najvećem broju slučajeva dostatni su za postavljanje dijagnoze uzroka abdominalne boli. Ipak, u nekim slučajevima valja dodatno koristiti druge dijagnostičke metode (laboratorijsku dijagnostiku, radiološke slikovne metode i endoskopiju).

Poznavanje psihološkog profila sastavni je dio evaluacije pacijenta s abdominalnom boli. Poseban dijagnostički izazov su djeca do pet godina života s abdominalnom boli, žene generativne dobi i starije osobe, zbog često atipične i nespecifične kliničke slike, pa zahtijevaju i poseban pristup LOM-a.