x
x

Predsjednik HLK-a traži pojašnjenje ukidanja koncesija za obiteljska liječnike

  02.09.2017.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK), dr. sc. Trpimir Goluža zatražio je pojašnjenje od ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića o najavljenom ukidanju sustava koncesija i formiranju sustava ordinacija kao oblika vlasništva liječnika opće i obiteljske medicine.

Predsjednik HLK-a traži pojašnjenje ukidanja koncesija za obiteljska liječnike

U dopisu, koji je predsjednik HLK-a uputio ministru zdravstva povodom ovih promjena u sklopu novog Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Komora podsjeća na zakonsku obvezu suradnje u izradi i usklađivanju propisa koji se tiču liječništva i obavljanja zdravstvene djelatnosti.

„U ime Liječničke komore, kao krovnog strukovnog tijela zaduženog za zaštitu interesa liječnika, molim Vas detaljno objašnjenje inicijative Ministarstva zdravstva kojom se planira mijenjati pravni status i položaj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ). Tražimo cjelovit sadržaj najavljenih promjena, kako bismo donijeli stav o tom pitanju, te se zatim aktivno uključili u donošenje odgovarajućih rješenja. To je naše zakonsko pravo, ali i obveza“, obrazložio je predsjednik Komore dr. sc. Goluža. HLK želi aktivno sudjelovati u procesu donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi nova rješenja bila optimalna za sve liječnike i ostale zdravastvene radnike, ali i za pacijente i cijeli zdravstveni sustav. 

Podsjećamo, ministar zdravstva prof. dr. Kujundžić je u brojnim medijskim nastupima iznio i najavio tek kratke naznake, bez nužnih pojašnjenja, promjena u organizaciji rada i statusu liječnika u PZZ-u.

Izvor: Hrvatska liječnička komora