x
x

Utječe li PCI na smanjenje simptoma stabilne angine?

  Marija Matašin, dr. med.

  19.11.2017.

ORBITA (The Objective Randomised Blinded Investigation with optimal medical Therapy of Angioplasty in stable angina) je dvostruko slijepa, randomizirana studija, čiji su rezultati pokazali da nema razlike između PCI i placeba u učinku na rezultate testova procjene i u suprotnosti su sa iskustvom olakšanja simptoma stabilne angine nakon PCI, o kojem izvješćuju pacijenti. Rezultati studije su objavljeni u The Lancet časopisu i prezentirani na Transcatheter Cardiovascular Therapeutics conference 02. studenog 2017.

Utječe li PCI na smanjenje simptoma stabilne angine?

Godišnje se u svrhu liječenja stabilne angine pektoris izvede više od 500.000 perkutanih koronarnih intervencija (PCI) u svijetu. Kod liječenja stabilne angine pektoris olakšanje simptoma je primarni cilj perkutane koronarne intervencije i obično se klinički opaža te se može dokazati metodama aktivnog opterećenja.

U studiji ORBITA, uspoređen je utjecaj PCI u odnosu na placebo postupak, za olakšanje simptoma stabilne angine, koja je provedena na pet mjesta u Velikoj Britaniji. U studiju su je bilo uključeno 230 bolesnika s teškom (≥70%) stenozom jedne koronarne arterije. Prije randomizacije procijenjeno je zdravstveno stanje pacijenata pomoću kardiopulmonalnog testa fizičkim opterećenjem, upitnikom o simptomima angine i dobutamin stres ehokardiografskim testom. Pacijenti su nakon procjene podvrgnuti PCI (105 pacijenata) ili placebo postupku (95 pacijenata), a nakon 6 tjedana praćenja, ponovljene su procjene učinjene prije randomizacije.

Pacijenti često nisu zadovoljni s potrebom za cjeloživotnim uzimanjem antianginalne terapije, te bi mogli preferirati mogućnost liječenja invazivnim postupkom s malim proceduralnim rizikom.

Saznanja dobivena iz ove studije ne znače da pacijenti sa stabilnom anginom ne bi trebali biti podvrgnuti PCI postupku, no govore o tome kako postoji potreba za pažljivim odabirom pacijenata za PCI te kako je potrebno pažljivo odvagnuti rizike i koristi. Potrebno je procijeniti učinkovitost invazivnih postupaka placebo kontroliranim studijama, kao što je to standard za procjenu učinka farmakoterapije.