x
x

Uloga arterijske krutosti u ranom otkrivanju kardiovaskularnih čimbenika rizika

  23.03.2017.

Osnovna uloga liječnika sportske medicine sastoji se u ranom prepoznavanju svih čimbenika rizika koji na bilo koji način mogu negativno utjecati na zdravlje sportaša što uključuje sportske ozljede, sindrome prenaprezanja, pretreniranost te razne druge bolesti i stanja sa posebnim naglaskom na ocjenu kardiovaskularnog statusa u svrhu prevencije kardiovaskularne smrtnosti, odnosno nagle srčane smrti.

Uloga arterijske krutosti u ranom otkrivanju kardiovaskularnih čimbenika rizika

Rutinske dijagnostičke metode koje se rabe u tu svrhu su opća i sportska anamneza, antropometrijska mjerenja (visina, težina, vitalni kapacitet, opseg prsnog koša), klinički pregled i funkcionalna ispitivanja (spirometrija, EKG). Poseban je pak naglasak na kardiološkoj obradi prilikom koje se utvrđuje srčana akcija, tonovi i postojanje šuma na srcu. U konceptu primarne i sekundarne prevencije kardiovaskularnih oboljenja u općoj populaciji, posljednjih se godina sve više pozornosti obraća na procjenu funkcionalnog stanja krvnih žila, odnosno arterijsku krutost.

Povišena krutost arterija općenito se smatra znakom starenja te je usko povezana sa mnogim patološkim stanjima uključujući aterosklerozu, dislipidemiju, šećernu bolest i kroničnu bolest bubrega. Ona dovodi do ubrzanog odbijanja sistoličkog vala od perifernih arterija dovodi do skraćenja vremena povrata sistoličkog vala iz perifernih krvnih žila prema srcu rezultirajući povišenjem središnjeg tlaka u aorti koje povećava, povišenjem afterloada što u konačnici rezultira hipertrofijom miokarda i smanjenjem koronarne opskrbe. Stoga arterijska krutost predstavlja važan čimbenik rizika kardiovaskularne smrtnosti svih uzroka, uključujući i naglu srčanu smrt u sportaša.

 

Tomislav Madžar

Centar za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja na radu