x
x

Ekstremno visoke temperature i rizik od kardiovaskularne smrti

  Nikolina Kvesić, cand. mag. pharm

  01.04.2020.

Rizik od kardiovaskularne smrti je više nego udvostručen tijekom ekstremno visokih temperatura, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Circulation.

Ekstremno visoke temperature i rizik od kardiovaskularne smrti

Barrak Alahmad s Harvard T.H. Chan School of Public Health iz Bostona, i njegove kolege, procijenili su učinke ekstremnih temperatura okoliša u Kuvajtu na dnevnu kardiovaskularnu smrtnost, koristeći potvrde o smrti tijekom sedmogodišnjeg razdoblja (2010. do 2016.).

Istraživači su otkrili da je tijekom razdoblja ispitivanja bilo ukupno 15.609 smrtnih slučajeva s kardiovaskularnom bolešću, s prosječnom stopom od 6,2 kardiovaskularnih smrti dnevno. Minimalna temperatura smrtnosti (temperatura povezana s najnižom smrtnošću) iznosila je 34,7 Celzijevih, dok je ekstremna temperatura (99%) bila 42,7 celzijevih stupnjeva. Pri ekstremnoj temperaturi, relativni rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti iznosio je 3,09 u usporedbi s minimalnom temperaturom smrtnosti. Relativni rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti među muškarcima iznosio je 3,53. Relativni rizik iznosio je 3,84 za osobe u dobi od 15. do 64. godine u odnosu na 2,29 za osobe ≥ 65 godina starosti.

Iako su se kardiolozi i drugi liječnici s pravom usredotočili na tradicionalne čimbenike rizika poput prehrane, krvnog tlaka i uporabe duhana, klimatske promjene mogu povećati kardiovaskularnu smrtnost, posebno u vrlo vrućim regijama svijeta.