x
x

Istine i zablude o generičkim lijekovima - farmakološki pristup

  31.12.2015.

Svaki lijek na tržištu podvrgnut je rigoroznom procesu regulatornog odobrenja. Razvoj generičkih lijekova zasniva se na njihovoj ekvivalentnosti s referentnim lijekom, a proizvođač mora udovoljavati svim zahtjevima dobre proizvođačke, laboratorijske i kliničke prakse te smjernicama ICH-a.

Istine i zablude o generičkim lijekovima - farmakološki pristup

Dozvolu za stavljanje lijeka u promet izdaje Agencija (u BiH to je ALMBiH) u skladu s Pravilnikom (2011.), a na osnovi Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima (2008.). Za generički lijek mora postojati dokumentacija kojom se na jasan i reproducibilan način potvrđuje njegova kvaliteta, djelotvornost i prihvatljiv profil sigurnosti primjene.

Pitanje zamjene referentnih lijekova generičkim definirano je Zakonom i prihvatljivo je za kemijske generičke lijekove dok su biološki i bioslični lijekovi druga priča.

Ne manje važno, pacijent mora pristati na zamjenu lijeka generičkim, no ima li to utjecaj na suradljivost pacijenta?

U predavanju su prezentirane činjenice i uvjerenja zdravstvenih radnika o generičkim lijekovima. Glavni razlog tih uvjerenja je nedostatak znanja o procesu dobivanja dozvole za stavljanje lijeka u promet te je naš zadatak, zajedno s udrugama pacijenata i medijima, osigurati relevantne informacije.

Doc. dr. sc. med. Jasmina Krehić, spec. kliničke farmakologije, predstojnica Katedre za kliničku farmakologiju, Univerzitetski klinički centar Sarajevo

Predavanje održano na 2. Farmaceutskom forumu Jugoistočne Europe

VEZANI SADRŽAJ > <