x
x

Agencija za lijekove i medicinske proizvode - HALMED - 15 godina postojanja

  02.10.2018.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) jučer je obilježila petnaestu godišnjicu svoga postojanja. HALMED je 1. listopada 2003. godine osnovan spajanjem dvaju zavoda – Hrvatskog zavoda za kontrolu lijekova i Hrvatskog zavoda za kontrolu imunobioloških preparata.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode - HALMED - 15 godina postojanja

Od početka svojeg djelovanja, tijekom petnaest godina postojanja, HALMED se uspio u brojnim slučajevima iskazati brzom reakcijom i preuzimanjem kontrole, kao i sprječavanjem kriznih situacija, te spremno odgovoriti na potrebe pacijenata u Republici Hrvatskoj.

Odobravanje lijekova, praćenje sigurnosti primjene lijekova, provjere kakvoće, praćenje statusa lijekova u prometu, reguliranje medicinskih proizvoda, inspekcijski nadzori te brojne druge zadaće koje HALMED obavlja mehanizmi su kojima se osigurava da su pacijentima na hrvatskom tržištu dostupni samo kvalitetni, sigurni  i djelotvorni lijekovi i medicinski proizvodi.

Osim uloge nacionalnog regulatornog tijela za lijekove i medicinske proizvode koju obavlja, HALMED je punopravni član europske regulatorne mreže lijekova te su njegova stručnost i rad prepoznati i na europskoj i svjetskoj razini.

Izvor: HALMED