x
x

Izazovi upravljanja generičkim lijekovima u Hrvatskom ljekarništvu

  01.01.2016.

Opskrba stanovništva lijekovima, jedna je od glavnih uloga ljekarništva, u Hrvatskoj je još uvijek na visokoj razini i po mjerljivim parametrima usporediva s dobro organiziranim europskim zdravstvenim modelima.

Izazovi upravljanja generičkim lijekovima u Hrvatskom ljekarništvu

Hrvatsko ljekarništvo danas je suočeno s brojnim izazovima, a jedan od najvećih odnosi se na regulativu vezanu uz izdavanje generičkih lijekova.

U zadnjem desetljeću intenzivno su prisutna dva povezana trenda - povećanje broja jednakovrijednih alternativa najpropisivanijih generičkih molekula te pad cijena generičkih lijekova. Posljedično, ljekarne su suočene sa smanjenim prihodom i velikim dodatnim logističko-financijskim opterećenjem u poslovanju vezanim uz povećanje zaliha.

Hrvatsko ljekarništvo je zainteresirano za regulatorne izmjene modela upravljanja generičkim lijekovima koje će osiguravati maksimalnu kvalitetu i sigurnost za pacijenta, maksimalnu financijsku učinkovitost zdravstvenog sustava te dodjelu ovlasti prema stručnom profilu svake kategorije zdravstvenih radnika unutar zdravstvenog sustava.

Ante Mandić, mag.pharm. MBA, Mandis Pharm, dopredsjednik Izvršnog odbora Udruge ljekarnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP)

Predavanje održano na 2. Farmaceutskom forumu Jugoistočne Europe