x
x

Pomaže li zeleni čaj u mršavljenju?

  13.04.2022.

Prema podatcima Euromonitora iz 2015. čaj je najčešće konzumirano piće na svijetu nakon vode, s ukupnom godišnjom prodajom koja na globalnoj razini prelazi 43 milijarde dolara. Od toga više od 11 milijardi dolara otpada na zeleni čaj. Na tržištu se može naći širok asortiman gotovih napitaka od zelenog čaja i dodataka prehrani u obliku kapsula i tableta, što su moderne verzije konzumacije zelenog čaja u odnosu na tradicionalni skuhani zeleni čaj.

Pomaže li zeleni čaj u mršavljenju?
Zeleni čaj nema pozitivan učinak na profil lipida povezan s debljinom u ljudi i nema značajan učinak na razinu glukoze u plazmi natašte.

Zeleni čaj se promovira kao super-napitak koji će riješiti sve naše zdravstvene i estetske probleme. Rasprave o korisnom učinku zelenog čaja dovele su i do prijedloga za preporučeni dnevni unos zelenog čaja i/ili njegovih bioaktivnih sastojaka. Prosječna konzumacija zelenog čaja opisuje se kao tri šalice dnevno među onima koji piju čaj, dok bi u nekim zemljama mogla biti i do deset šalica dnevno. Zeleni čaj je bogat fenolnim spojevima i smatra se jednim od glavnih prehrambenih izvora flavan-3-ola i flavonola.

Među tvrdnjama o blagotvornim učincima zelenog čaja osobito su popularne one o djelovanju zelenog čaja na mršavljenje. Budući da je količina gubitka tjelesne mase mala, nije vjerojatno da će biti klinički važna. Zeleni čaj nema značajan učinak ni na održavanje mršavljenja. Stoga semože reći kako je opravdana popularna šala koja kaže da će nam zeleni čaj pomoći u mršavljenju jedino ako ga odemo u planinu ubrati sami.

Različiti mogući učinci zelenog čaja obrađeni su u nizu sustavnih pregleda literature. Iz novijih sustavnih pregleda možemo saznati kako zeleni čaj nema pozitivan učinak na profil lipida povezan s debljinom u ljudi, nije učinkovit kao prva linija liječenja za gingivitis, parodontitis i karijes, nema značajan učinak na razinu glukoze u plazmi natašte, inzulin natašte, HbA1c i HOMA indeks inzulinske rezistencije u oboljelih od šećerne bolesti tipa 2, nema jasan učinak na prevenciju karcinoma zbog nedosljednih rezultata iz kliničkih pokusa, nema učinka na posrednike upale kao što su CRP, IL-6 i TNF-α u odraslih.

S druge pak strane, postoje dokazi iz sustavnih pregleda da zeleni čaj može poboljšati ukupan oksidativni kapacitet. Ne povećava rizik od karcinoma jednjaka. Sustavni pregled opažajnih istraživanja pokazao je kako konzumacija zelenog čaja ima određeni preventivni učinak na smanjenje rizika od raka želuca, posebice kod dugotrajne i velike doze. Međutim, zaključuje i kako konzumacija zelenog čaja na previsokim temperaturama može povećati rizik od raka želuca, ali još uvijek nije jasno je li zeleni čaj na visokim temperaturama rizični čimbenik za rak želuca.

Rezultati te analize ukazuju da je sastav pripravaka zelenog čaja koji su najbliže tradicionalnom načinu ispijanja zelenog čaja siguran. Pripravci temeljeni na koncentriranim ekstraktima, koji sadrže visoke razine pojedinačnih sastojaka, kao što je EGCG, i koji se konzumiraju kao tablete ili kapsule, zahtijeva smjernice kako bi se osigurala njihova sigurna upotreba.

Pijte zeleni čaj ako ga volite, ali ne očekujte od njega čudotvorne učinke na zdravlje i izgled. I konzumirajte ga umjereno.

Livia Puljak