x
x

Zašto je utjecaj probira različit za pojedine tipove karcinoma?

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  30.10.2015.

Razlike u rastu i metastaziranju različitih tipova karcinoma mogu se objasniti probirom koji ima utjecaj na smanjenje broja muškaraca s metastatskim karcinomom prostate u vrijeme otkrivanja bolesti, a nema utjecaj na smanjenje broja žena s metastatskim karcinomom dojke u vrijeme postavljanja dijagnoze, objavljeno je u časopisu New England Journal of Medicine.

Zašto je utjecaj probira različit za pojedine tipove karcinoma?
Rezultati ovog istraživanja zapravo su u skladu s hipotezom da je karcinom dojke, u trenutku kad ga je moguće detektirati, već sistemska bolest. S druge strane, značajan pad incidencije metastatskog karcinoma prostate upućuje na to da ovaj tip karcinoma napreduje veoma sporo pa ga je probirom moguće otkriti u njegovom ranom stadiju.

Autori istraživanja analizirali su trend promjene broja metastatskih karcinoma dojke koji su ženama starim od 40 godina otkriveni pri prvom pregledu, u periodu od 1975. do 2012. godine. Rezultati su pokazali da je incidencija metastatskih karcinoma dojke ostala nepromijenjena u tom vremenskom periodu, 18/100.000, unatoč uvođenju probira žena na karcinom dojke.

Suprotno, podaci o incidenciji metastatskog karcinoma prostate u muškaraca starijih od 40 godina u istom vremenskom periodu, govore o značajnoj redukciji broja muškaraca koji su u vrijeme otkrivanja karcinoma već imali metastaze. Naime, u odnosu na 1998. godinu kada još nije bio uveden probir muškaraca na PSA te je broj dijagnosticiranih metastatskih karcinoma prostate iznosio 66/100.000, u 2010. godini on je smanjen na 25/100.000.

Prema autorima analize, kada bi pojava svih karcinoma bila ograničena samo na jedno mjesto na kojem bi karcinom rastao te potom migrirao u lokalne limfne čvorove i udaljene organe, tada bi učinkoviti testovi probira trebali otkriti svaki tip karcinoma u njegovom ranom stadiju. Dakle, probir na karcinome bi, s vremenom, trebao imati utjecaj na smanjenje učestalosti otkrivanja karcinoma kad već postoje metastaze. Međutim, usporedba trendova za karcinom dojke i karcinom prostate ukazuje da postoje razlike u dinamici pojedinih tipova karcinoma.

Rezultati ovog istraživanja zapravo su u skladu s hipotezom da je karcinom dojke, u trenutku kad ga je moguće detektirati, već sistemska bolest. S druge strane, značajan pad incidencije metastatskog karcinoma prostate upućuje na to da ovaj tip karcinoma napreduje veoma sporo pa ga je probirom moguće otkriti u njegovom ranom stadiju. Ipak, obzirom da je rak prostate često rekurentna bolest, drastično smanjenje broja otkrivenih metastatskih karcinoma koje je omogućio probir, na koncu smanjuje rizik od smrti samo za oko 20%. Osim toga, važno je uzeti u obzir postojanje velikih razlika između podtipova karcinoma u njihovoj agresivnosti, odnosno putovima metastaziranja.