x
x

Dobra fizička sprema muškaraca u srednjim godinama – manja učestalost karcinoma

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  03.04.2015.

Muškarci koji su u dobroj fizičkoj formi u svojim srednjim godinama imaju manji rizik obolijevanja i umiranja od određenih tipova karcinoma, objavljeno je u JAMA Oncology.

Dobra fizička sprema muškaraca u srednjim godinama – manja učestalost karcinoma
Analiza rezultata pokazala je da je kod povećane kardiorespiratorne sposobnosti rizik za nastanak karcinoma pluća i debelog crijeva smanjen, što međutim ne vrijedi za karcinom prostate.

Istraživanje je uključilo gotovo 14.000 muškaraca za koje je, u njihovim srednjim godinama života, izvršena procjena kardiorespiratorne sposobnosti na temelju testa na pokretnoj traci (engl. treadmill test). Prikupljeni su podaci o karcinomima dijagnosticiranim u dobi od 65 i više godina. Karcinom prostate bio je dijagnosticiran kod 1310 muškaraca, karcinom pluća kod 200, a kolorektalni karcinom kod 181 muškarca.

Analiza rezultata pokazala je da je kod povećane kardiorespiratorne sposobnosti rizik za nastanak karcinoma pluća i debelog crijeva smanjen, što međutim ne vrijedi za karcinom prostate. Incidencija karcinoma pluća i debelog crijeva je u muškarcaca visoke kardiorespiratorne sposobnosti 50% manja u odnosu na muškarce niske kardiorespiratorne sposobnosti. Također, kod muškaraca dobre fizičke spreme zabilježena je značajno niža stopa smrtnosti zbog karcinoma i kardiovaskularne smrtnosti.