x
x

Radij 223 diklorid, novi lijek u procesu liječenja raka prostate

  11.11.2017.

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb u redovitu primjenu uveden je Radij 223 diklorid, novi lijek u procesu liječenja raka prostate. Radi se o specifičnom lijeku-radioaktivnoj tvari koji je za sada primjenjiv samo kod bolesnika s kastracijski rezistentnim rakom prostate kojima su dijagnosticirane presadnice u koštano tkivo (metastaze).

Radij 223 diklorid, novi lijek u procesu liječenja raka prostate

Radij 223 diklorid je aktivni radioizotop-analog kalcija, koji se nakuplja u područjima pojačane pregradnje kosti u skeletu te velikom snagom ozrači usko područje okolnog tumora razbijajući njegov DNA. Za to su zaslužne alfa čestice koje emitira Radij 223 klorid. Alfa čestice na vrlo maloj jedinici puta oslobađaju jako veliku energiju i ostaju apsorbirane unutar tijela bolesnika.

Osnovnu prednost ove metode liječenja predstavlja izostanak vanjskog zračenja. Lijek se daje intravenoznom injekcijom ambulantno na Odjelu za terapiju radionuklidima Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-a Zagreb , a bolesnik već sat do dva nakon terapije može napustiti bolnicu i pri tom nije opasan za okolinu.

Kliničke studije o korisnosti ovog lijeka pokazale su da ima vrlo dobar učinak na produženje života oboljelih, odnosno odgađa pogoršanje (progresiju) bolesti te osigurava veću kvalitetu života u određenom stadiju bolesti.

Godišnje u Hrvatskoj imamo oko 3700 novootkrivenih karcinoma prostate, a procjena struke je da će se ovom metodom liječiti nekoliko desetaka oboljelih godišnje.

Pojedinačna terapija oboljelih kod kojih postoji indikacija za primjenu Radija 223 diklorida provodi se kroz šest ciklusa (jednom mjesečno). Lijek se nalazi na Listi posebno skupih lijekova HZZO-a i dostupan je svima oboljelima od raka prostate ako su kod njih zadovoljeni uvjeti za primjenu ovog lijeka. Cijena jedne doze iznosi oko 30000 kuna, odnosno oko 180.000 kuna za predviđenih 6 ciklusa terapije.

Novi lijek i metodu javnosti su na konferenciji za medije sredinomlistopada predstavili članovi interdisciplinarnog tima liječnika koji se bavi liječenjem malignih bolesti: prof. dr. sc. Stjepko Pleština – zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Dražen Huić – predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, prim. dr. sc. Marija Gamulin – voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora te v.d. voditeljica Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, prim. dr. Mladen Solarić – voditelj Odjela za simulaciju i planiranje teleradioterapije i doc. dr. sc. Sanja Kusačić-Kuna, voditeljica Odjela za terapiju radionuklidima.

KBC Rebro