x
x

Nesteroidni anitreumatici i venska tromboembolija

  David Čičić, dr. med.

  04.10.2014.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Rheumatology tvrdi da nesteroidni protuupalni lijekovi povećavaju rizik za nastanak venske tromboembolije, stanja koje obuhvaća duboku vensku trombozu i plućnu emboliju.

Nesteroidni anitreumatici i venska tromboembolija
Glavni autor studije dr. Patompong Ungprasert navodi da istraživanje ograničava činjenica što su svi nesteroidni antireumatici promatrani kao jedna skupina, iako pojedini lijekovi iz te skupine ne moraju povećavati rizik za nastanak VTE.

Prema rezultatima istraživanja, osobe koje koriste nesteroidne protuupalne lijekove (nesteroidne antireumatike, NSAR) imale su 1.8 puta veći rizik za razvoj venske tromboembolije (VTE) u odnosu na osobe koje ne uzimaju NSAR.
Već je u starijim radovima opažena povezanost između korištenja NSAR-a i povećanog rizika za nastanak VTE, ali su dokazi bili ograničeni. Ovo je prvi sistematski pregled literature i meta-analiza opservacijskih istraživanja, koja su proučavala ovu povezanost. U analizu je uključeno šest istraživanja (1 kohortno istraživanje i 5 istraživanja slučajeva i kontrola) s ukupno 21 401 slučajem venske tromboembolije.

Glavni autor studije dr. Patompong Ungprasert navodi da istraživanje ograničava činjenica što su svi NSAR-i promatrani kao jedna skupina, iako pojedini lijekovi iz te skupine ne moraju povećavati rizik za nastanak VTE. 

„Naši rezultati pokazuju statistički značajan porast rizika za nastanak VTE kod korisnika NSAR-a. Zašto bi NSAR-i mogli povećavati rizik za VTE je nejasno. Možda je povezano s COX-2 inhibicijom, koja dovodi do neravnoteže između tromboksana i prostaciklina. Liječnici bi trebali biti upoznati s ovom povezanošću, a NSAR-i bi se trebali propisivati s oprezom, pogotovo pacijentima s već povećanim rizikom za VTE,“ zaključuje dr. Patompong Ungprasert.

VEZANI SADRŽAJ > <