x
x

Opioidi u zbrinjavanju kronične boli – CDC smjernice

  David Čičić, dr. med.

  22.03.2016.

Kao dio odgovora američke vlade ne epidemiju smrti od predoziranja, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je smjernice za propisivanje opioidnih analgetika u zbrinjavanju kronične boli.

Opioidi u zbrinjavanju kronične boli – CDC smjernice
Smjernice nude i specifične informacije o odabiru lijeka, dozi, trajanju liječenja te vremenu i načinu procjene učinka i prekidu liječenja.

Među dvanaest objavljenih preporuka, smjernice donose tri ključna principa u poboljšanju brige za bolesnike s kroničnom boli:

  • U kontroli kronične boli terapija izbora su neopioidni analgetici, osim u slučaju aktivne maligne bolesti, palijativne skrbi i skrbi na kraju života.
  • Kod korištenja opioidnih analgetika treba propisivati najnižu moguću učinkovitu dozu, kako bi se smanjio rizik od poremećaja povezanih s uzimanjem opioida i rizik predoziranja.
  • Osobe koje pružaju zdravstvenu skrb trebaju s oprezom propisivati opioidne analgetike i temeljito pratiti sve bolesnike.

Smjernice iznose preporuke za korištenje opioidnih analgetika u liječenju kronične boli (bol koja traje duže od tri mjeseca ili duže od vremena potrebnog za normalno cjeljenje tkiva). Prvenstveno su namijenjene pružateljima primarne zdravstvene zaštite koji su odgovorni za propisivanje gotovo polovice svih opioidnih analgetika u zbrinjavanju odraslih osoba s kroničnom boli u izvanbolničkim uvjetima. Smjernice se ne odnose na zbrinjavanje bolesnika s aktivnom malignom bolešću, palijativnu skrb ili skrb na kraju života.

Opioidni analgetici su učinkovito sredstvo u zbrinjavanju boli, no treba biti svjesan i mogućih rizika njihovog korištenja. Jedan od  ciljeva smjernica poboljšanje je sigurnosti i smanjenje štete povezane s korištenjem opioida.  Također, fokusiraju se na češćem korištenju drugih oblika liječenja kronične boli (neopioidni analgetici ili nefarmakološke metode).

Korištenjem smjernica liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti mogu odrediti kada započeti liječenje opioidima. Smjernice nude i specifične informacije o odabiru lijeka, dozi, trajanju liječenja te vremenu i načinu procjene učinka i prekidu liječenja. Zdravstveni djelatnici i bolesnici mogu zajedno procijeniti korist i rizik korištenja opioida.

VEZANI SADRŽAJ > <