x
x

Upotreba nesteroidnih antireumatika kod pacijenata s atrijskom fibrilacijom

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  02.12.2014.

Uzimanje nesteroidnih antireumatika povezano je s povećanim rizikom od krvarenja i tormboembolije kod pacijenata s atrijskom fibrilacijom, pokazalo je istraživanje objavljeno u Annals of Internal Medicine.

Upotreba nesteroidnih antireumatika kod pacijenata s atrijskom fibrilacijom
Potreban je poseban oprez liječnika kada propisuju nesteroidne antireumatike pacijentima s atrijskom fibrilacijom.

Danski znanstvenici su korištenjem nacionalnih podataka o pacijentima i propisivanju lijekova proučili preko 150.000 odraslih osoba kojima je dijagnosticirana atrijska fibrilacija. Trećini pacijenata bili su propisani nesteroidni antireumatici tijekom šestogodišnjeg praćenja.

Rizik od ozbiljnog krvarenja bio je značajno veći tijekom 14-dnevnog kontinuiranog uzimanja nesteroidnih antireumatika nego u slučajevima kada nisu primjenjivani. Nesteroidni antireumatici bili su povezani s povećanim rizicima za krvarenje i tromboemboliju kada su bili kombinirani s oralnim antikoagulansima, antitrombocitnim lijekovima ili objema vrstama lijekova, no rizik je bio povećan i kada su uzimani samo nesteroidni antireumatici, osobito u visokim dozama.

Istraživanje je dovelo do zaključka da je potreban poseban oprez liječnika kada propisuju nesteroidne antireumatike pacijentima s atrijskom fibrilacijom.