x
x

Zračenje prsnog koša poboljšava ishod kod raka pluća malih stanica

  David Čičić, dr. med.

  24.09.2014.

Zračenje prsnog koša u kombinaciji sa standardnim liječenjem može značajno produžiti dugoročno preživljenje i smanjiti učestalost recidiva bolesti kod bolesnika s rakom pluća malih stanica, zaključak je novog istraživanja objavljenog u časopisu The Lancet.

Zračenje prsnog koša poboljšava ishod kod raka pluća malih stanica
Rak pluća malih stanica nalazimo u svega 13% slučajeva raka pluća i snažno je povezan s pušenjem cigareta. Zbog brzog širenja u druge dijelove tijela vrlo je agresivan i najčešće se otkriva u uznapredovalom stadiju bolesti.

Autori su u fazi 3 kliničkog istraživanja u dvije skupine randomizirali 498 bolesnika s rakom pluća malih stanica, koji su već odgovorili na prvu liniju kemoterapije. U jednoj skupini je uz standardno praćenje izvršena samo profilaktička kranijalna iradijacija, dok je u drugoj skupini uz profilaktičku kranijalnu iradijaciju provedeno zračenje prsnog koša.

Nakon godinu dana, preživljenje je bilo slično u obje skupine. Ipak, rezultati su pokazali da je nakon dvije godine preživjelo 13% bolesnika s ozračenim mozgom i prsnim košem , u odnosu na samo 3% bolesnika s ozračenim mozgom. Osim toga, 20% bolesnika je imalo recidiv bolesti u prsnom košu nakon zračenja mozga i prsnog koša, u usporedbi s 46% bolesnika s ozračenim mozgom.

Bolesnici su dobro tolerirali zračenje prsnog koša, bez teških akutnih i kasnih toksičnih nuspojava. Najčešće nuspojave trećeg ili višeg stupnja su bili umor i otežano disanje.

Rak pluća malih stanica nalazimo u svega 13% slučajeva raka pluća i snažno je povezan s pušenjem cigareta. Zbog brzog širenja u druge dijelove tijela vrlo je agresivan i najčešće se otkriva u uznapredovalom stadiju bolesti. Liječenje se sastoji od kemoterapije i profilaktičkog zračenja glave i vrata. Unatoč tome preživljenje je vrlo malo, samo 5% bolesnika preživi dvije godine ili duže.

VEZANI SADRŽAJ > <