x
x

Započela online edukativna kampanja za pomoć oboljelima od raka pluća

  11.09.2020.

Udruga za borbu protiv raka pluća "Jedra" objavila je u srijedu početak online edukativne kampanju za pomoć oboljelima od raka pluća tijekom koje će do kraja studenoga educirati javnost o pravilnom disanju, a oboljelima pružati informacije o ublažavanju nuspojava liječenja.

Započela online edukativna kampanja za pomoć oboljelima od raka pluća

Naglasak je na edukaciji pravilnog disanja kao važnom dijelu očuvanja zdravlja pluća i video-predavanjima vodećih zdravstvenih profesionalaca za bolesnike s rakom pluća i njihove obitelji.

Nepravilno disanje je nepotpuno i plitko, koristi se samo 30-40% kapaciteta pluća, dah je sve plići i kraći, a kapacitet pluća sve manji.

Pravilno disanje pridonosi zdravlju pluća i izuzetno je važno kod oboljelih od raka pluća, a tehnike pravilnog disanja se uče.

Stoga će se tijekom kampanje putem videoradionica educirati i opća javnost o tehnikama pravilnog disanja.

Sva predavanja su dostupna na digitalnim platformama Udruge "Jedra", Youtube kanalu i Facebooku do 30. studenoga kada završava Mjesec borbe protiv raka pluća.

Kampanja će se provoditi na online platformama Udruge Jedra, internetskoj stranici i društvenim mrežama, Facebook stranici Udruge Jedra i Instagram profilu uz hashtag #dišemzatebe i #rakpluca, te Youtube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCsbXeDdLl-JlrMEYcFZKG9w.

U video-predavanjima zdravstveni djelatnici govore o prevenciji, dijagnostici, liječenju raka pluća, kao i nuspojavama te načinima njihova ublažavanja.

U online radionicama fizioterapeuti predstavljaju tehnike pravilnog disanja radi očuvanja i unapređenja funkcije pluća, dok ambasadori kampanje iz različitih područja djelovanja, od vrhunskih sportaša i olimpijaca do opernih pjevača, objašnjavaju koliko je važno pravilno disanje u postizanju vrhunskih rezultata.

Rak pluća jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti te vodeći uzrok smrti među svim karcinomima u žena i u muškaraca, a prema podacima Eurostata Hrvatska je među pet europskih zemalja s najlošijim preživljenjem od raka pluća.