x
x

Treba prestati pušiti prije 45. godine kako bi se izbrisao rizik za rak pluća

  02.11.2021.

Pušači koji prestanu pušiti prije 45. godine života mogu gotovo eliminirati rizik od razvoja raka pluća ili drugih karcinoma, objavljeno je u časopisu JAMA Oncology.

Treba prestati pušiti prije 45. godine kako bi se izbrisao rizik za rak pluća
Pušači koji su uspjeli prestati pušiti do 45. godine smanjili su rizik za 87%.

Već je dobro poznato i utvrđeno da nakon prestanka pušenja rizik od karcinoma povezanih s pušenjem s vremenom znatno opada.

U ovom istraživanju se naglašava prestanak pušenja što je ranije moguće. Između više od 410.000 Amerikanaca koje su pratili između 1997. i 2014. godine, rizik smrtnosti kod pušača od neke maligne bolesti bio je tri puta veći nego kod nepušača. Međutim, pušači koji su uspjeli prestati pušiti do 45. godine smanjili su rizik za 87%.

U slučaju da su prekinuli pušenje do 35. godine, ovaj smrtni rizik kao da je bio izbrisan.

Istraživači su naglasili da nikada nije kasno za prestanak pušenja. I pušači koji su prestali pušiti u svojim 50-im ili ranim 60-im također su značajno smanjili rizik smrtnosti od raka.

Pušenje povećava rizik od brojnih karcinoma, uključujući rak debelog crijeva, bubrega, mjehura, želuca i gušterače. Ali rak pluća uzrokuje najveću stopu smrtnosti među pušačima.

Nekim bivšim pušačima koji su prestali pušiti u posljednjih 15 godina i dalje se preporučuje godišnji CT probir za otkrivanje raka pluća - ovisno o njihovoj dobi i tome koliko su puno pušili u prošlosti.

Liječnici i ostali zdravstveni radnici trebali bi pomoći pacijentima da se što je prije moguće oslobode te loše navike i poticati ih da nikada ne odustaju od pokušaja prestanka.

VEZANI SADRŽAJ > <