x
x

In vitro osjetljivost Chlamydiae trachomatis na azitromicin i druge antibiotike

  24.07.2013.

Svi sojevi Chlamydiae trachomatis, izolirani u Nacionalnom referentnom laboratoriju za klamidije pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, bili su osjetljivi na azitromicin, doksiciklin i levofloksacin.

In vitro osjetljivost Chlamydiae trachomatis na azitromicin i druge antibiotike

Tetraciklini, makrolidi i kinoloni preporučeni su antibiotici za liječenje infekcije Chlamydia trachomatis. Iako vrlo rijetka, opisana je rezistencija ove unutarstanične bakterije na navedene antibiotike.

Cilj ovog rada bio je odrediti in vitro osjetljivost Chlamydia trachomatis sojeva na azitromicin, doksiciklin i levofloksacin izoliranih u Nacionalnom referentnom laboratoriju za klamidije pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Testirano je 24 sojeva odabranih slučajnim odabirom, izoliranih tijekom 2010-2012 godine. Sojevi su izolirani iz različitih kliničkih uzoraka (brisevi grlića maternice N=14; brisevi muške uretre N=9 i eksprimat prostate N=1).

Svi sojevi bili su osjetljivi na azitromicin, doksiciklin i levofloksacin. Minimalne inhibitorne koncentracije bile su najniže za doksiciklin (0,016-0,064 µg/mL), zatim za azitromicin (0,064 – 0,125 µg/mL), a najviše za levofloksacin (0,125 – 1,0 µg/mL).

U zaključku, iako su svi do sada testirani klinički izolati izdvojeni iz bolesnika u Hrvatskoj pokazali dobru in vitro osjetljivost na azitromicin, doksiciklin i levofloksacin potrebno je nakon provedene terapije provjeravati učinkovitost iste mikrobiološkim pretragama osobito u bolesnika kod kojih je došlo do neuspjeha liječenja.

Sunčanica Ljubin-Sternak1, Višnja Škerk2, Tomislav Meštrović3,
Tatjana Vilibić-Čavlek1, Gordana Mlinarić-Galinović1, Blaženka Hunjak4,
Alemka Markotić2

1Služba za mikrobiologiju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; 2Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, 3Poliklinika za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju “Dr Zora Profozic”, Zagreb, 4Služba za mikrobiologiju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb

Rad prezentiran na 5. hrvatskom kongresu o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama, Opatija, travanj, 2013.

VEZANI SADRŽAJ > <