x
x

Ginkgo biloba u liječenju intermitentne kaludikcije

  20.09.2015.

Ovaj Cochrane sustavni pregled pokazao je da su bolesnici koji su koristili ekstrakt Ginkgo bilobe mogli hodati 64,5 metara više, što nije značajna razlika u usporedbi s bolesnicima koji su dobivali placebo. Sve u svemu, nema dokaza da korištenje Ginkgo bilobe ima klinički značajne koristi za pacijente s intermitentnom klaudikacijom.

Ginkgo biloba u liječenju intermitentne kaludikcije

Glavni simptom periferne arterijske bolesti (PAB) je bol u nogama u jednom ili oba lisna mišića za vrijeme hodanja. Tipično, takva se bol javlja za vrijeme hodanja a ublažuju je kratka razdoblja odmora. Taj klinički fenomen zove se povremena hromost (intermitentna klaudikacija - IC). Perifernu arterijsku bolest uzrokuje progresivno sužavanje arterija u jednoj ili u obje noge i posljedica je sustavne ateroskleroze, s mogućnošću razvitka srčano-žilnih bolesti. Konzervativno liječenje sastoji se od prevencije rizika od srčano-žilnih bolesti te simptomatskog ublažavanja vježbanjem i farmakološkim postupcima. Jedna od mogućnosti liječenja je ekstrakt Ginkgo bilobe koji se dobiva iz lišća stabla Ginkgo bilobe a u kineskoj se medicini koristi stoljećima.

To je vazoaktivno sredstvo za koje se vjeruje da ima pozitivan učinak na mogućnost hodanja u bolesnika s PAB. Ovaj Cochrane sustavni pregled pokazao je da su bolesnici koji su koristili ekstrakt Ginkgo bilobe mogli hodati 64,5 metara više, što nije značajna razlika u usporedbi s bolesnicima koji su dobivali placebo. Sve u svemu, nema dokaza da korištenje Ginkgo bilobe ima klinički značajne koristi za pacijente s PAB.