x
x

Tamna čokolada isplativa u smanjenju kardiovaskularnog rizika

  03.06.2012.

Tamna čokolada je isplativa, učinkovita, korisna i dobro prihvatljiva opcija smanjenja kardiovaskularnog rizika u visokorizičinih bolesnika, objavljeno je u časopisu BMJ.

Tamna čokolada isplativa u smanjenju kardiovaskularnog rizika

Australski istraživači su u svom modelu (Markov model) koristili rezultare meta- analiza u kojima je potvrđeno da tamna čokolada smanjuje vrijednosti sistoličkog tlaka za 3,2 mm Hg i LDL kolesterol za 0,15 mmol/l (otprilike 6 mg/dl). U model je uključeno 2000 osoba s hipertenzijom i metaboličkim sindromom koje nisu imale kardiovaskularnu bolest i nisu liječene antihipertenzivima.

Izračunato je da regularna konzumacija tamne čokolada tijekom jednog desetljeća u osoba s hipertenzijom i metaboličkim sindromom a bez drugih kardiovaskularnih rizika, sprječava nastanak 70 nefatalnih kardiovaskularnih događaja i 15 kardiovaskularnih smrtnih slučajeva na 10000 ispitanika. Takva strategija bi bila isplativa ako bi se godišnje po osobi trošilo 42 dolara na prevenciju kardiovaskularnih bolesti uz korištenje tamne čokolade (npr. oglašavanje, edukativne kampanje i subvenciju čokolade). Kampanja bi bila uspješna i uz samo 80% "compliance-a", odnosno pridržavanja plana korištenja tamne čokolade.

Autori su zaključili da je benefit konzumacije čokolade dobar okus, široka dostupnost i prihvatljiva opcija liječenja. Prema dosadašnjim istraživanjima radi se o tamnoj čokoladi s najmanje 60-70% kakaa, ili obogaćenoj polifenolima.