x
x

Kako odrediti antioksidativni učinak sintetskih i prirodnih spojeva?

  24.09.2013.

Tijekom posljednjih desetljeća neprestano smo zasipani natpisima i marketinškim izjavama o jakim antioksidacijskim potencijalima brojnih, različitih, prirodnih i sintetskih spojeva. Pritom se, nerijetko, ne navodi metoda kojom je taj potencijal neutralizacije slobodnih radikala određen.

Kako odrediti antioksidativni učinak sintetskih i prirodnih spojeva?

U predavanju održanom na stručno-znanstvenom skupu InPharma antioksidansi 2013 bilo je riječi o najvažnijim testovima koji se danas koriste za određivanje antioksidativnog potencijala kemijskih spojeva u in silico i in vitro sustavima.

Posebno je obrađena klasifikacija spojeva, kriteriji koje spoj treba zadovoljavati da bi mogao ući u postupak testiranja, koja svojstva spoja su poželjna, a koja ne, na koji način se provodi in silico probir, te kako se ti rezultati provjeravaju u in vitro sustavima.

Dodatno su objašnjeni osnovni in vitro testovi koji su se primjenjivali desetljećima a danas se sve češće zamjenjuju novim sofisticiranim metodama. Pritom su posebno naglašene mogućnosti koje nudi suvremena instrumentacija i nov način obrade podataka.

Tijekom izlaganja navedeni su i pojedini primjeri razvoja spojeva s antioksidacijskim učinkom, od preliminarnih “hitova“ do pravih kandidata u sklopu istraživanja novih lijekova.