x
x

Čokolada je dobra za srce i mozak

  Jacinta Vuković, dr. med.

  24.09.2011.

U Parizu, na kongresu Europskog društva za kardiologiju (ESC 2011) predstavljeno je novo istraživanje koje pokazuje da je čokolada dobra za srce i mozak.

Čokolada je dobra za srce i mozak

Rezultati istraživanja objavljenog online 29 kolovoza 2011 u BMJ pokazuju da, uspoređujući pojedince koji jedu puno čokolade s onima koji jedu manje čokolade, skupina koja jede najviše čokolade ima 37% manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i 29% manji rizik od moždanog udara.

Dr. Adriana Buitrago-Lopez sa Sveučilišta u Cambridgeu smatra da, iako se zna da čokolada u prevelikim količinama ima štetan utjecaj, postojeće studije ukazuju na povezanost konzumiranja čokolade s nižim rizikom od kardiometaboličkih bolesti.

U objavljenoj meta analizi šest kohortnih studija i jednog opservacijskog istraživanja, znanstvenici nisu uočili razliku u djelovanju između tamne, mliječne ili bijele čokolade. Konzumacija čokolade je bilježena u svim njenim oblicima, poput čokoladica, čokoladnih pića, deserta itd., te se razlikovala od studije do studije ali je uglavnom bilježeno uzimanje od nikad do više od jedne na dan.

Znanstvenici ističu kako nalazi potvrđuju rezultate prijašnjih meta-analiza eksperimentalnih i opservacijskih studija u različitim populacijama i pokazuju sličan odnos između potrošnje čokolade i kakaa i kardiometaboličkih poremećaja.

Dr. Adriana Buitrago-Lopez smatra da su ti povoljni učinci rezultat visokog sadržaja polifenola prisutnog u kakao proizvodima te povećanja bioraspoloživosti dušikova oksida, koji kasnije može dovesti do poboljšanja funkcije endotela, smanjenja trombocita i dodatnih pozitivnih učinaka na krvni tlak, inzulinsku rezistenciju i lipide u krvi.