x
x

Prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

  David Čičić, dr. med.

  04.01.2014.

Povećan prehrambeni unos vlakana povezan je s manjim rizikom za razvoj kardiovaskuIarnih bolesti i koronarne bolesti srca, tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal.

Prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
U vodi topiva vlakna bila su povezana sa značajnijim smanjenjem rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, dok su vlakna iz žitarica imala izraženiji učinak na smanjenje rizika za koronarnu bolest srca. Također, opažen je manji rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti pri većem unosu vlakana iz voća.

Rezultati istraživanja su pokazali da se konzumacijom svakih dodatnih 7 grama vlakana dnevno, rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti i koronarne bolesti srca smanjuje za 9%. U vodi topiva vlakna bila su povezana sa značajnijim smanjenjem rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, dok su vlakna iz žitarica imala izraženiji učinak na smanjenje rizika za koronarnu bolest srca. Također, opažen je manji rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti pri većem unosu vlakana iz voća. Autori napominju da se ovi pronalasci odnose na unos vlakana normalnom prehranom, ali ne i na ekstrakte ili pripravke vlakana.

Istraživači su proveli pregled literature i metaanalizu. Analizirali su 22 kohortne studije, koje su zabilježile ukupni prehrambeni unos vlakana, unos pojedinih vrsta vlakana i kardiovaskularne incidente.

Rezultati ovog istraživanja podržavaju već postojeće preporuke o povećanom unosu vlakana i pokazuju da se jednostavnim promjenama u prehrani može postići značajno smanjenje rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Danas se govori o globalnoj epidemiji kardiovaskularnih bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 2008. godine kardiovaskularne bolesti su bile uzrok smrti 17,3 milijuna ljudi na razini svijeta, odnosno 30% sveukupne smrtnosti. U Republici Hrvatskoj vodeći uzrok smrti u 2011. godini su bile kardiovaskularne bolesti sa 24.841 umrle osobe i udjelom od  48,7% u ukupnom mortalitetu.

VEZANI SADRŽAJ > <