x
x

Jestivi oblikci kanabisa mogu predstavljati neočekivane opasnosti

  Marija Škrlec, mag. pharm

  10.01.2020.

Kako jestivi oblici kanabisa postaju legalni i sve dostupniji, stručnjaci upozoravaju da mogu dovesti do neočekivanih zdravstvenih rizika.

Jestivi oblikci kanabisa mogu predstavljati neočekivane opasnosti

Rizici uključuju nenamjerna predoziranja jer ovakva konzumacija ima odgođen nastup djelovanja, slučajnu konzumaciju od strane djece i veću potentnost u starijih osoba.

Kako će koja osoba reagirati, ovisi o svakome pojedincu: treba uzeti u obzir način konzumacije kanabisa i količinu koja je konzumirana, razlike u kinetici i metabolizmu te je iz navedenih razloga potreban dodatan oprez.

Nekad su potrebni i sati da se dosegnu vršne koncentracije, odnosno maksimalan učinak za jestivi oblik kanabisa (u usporedbi s inhalacijom). Svakako se treba suzdržati od dodatne konzumacije u tom međuvremenu jer bi moglo doći do predoziranja. U takvim slučajevima najčešće dolazi do ubrzanja rada srca, znojenja, halucinacija, deluzija te mučnine i povraćanja.

Starije osobe treba upozoriti na moguće padove i ozljede zbog istih, a djeci treba spriječiti pristup ovakvim proizvodima.