x
x

Perioperativna fibrilacija atrija i rizik od moždanog udara

  David Čičić, dr. med.

  15.08.2014.

Perioperativna fibrilacija atrija u bolesnika koji su hospitalizirani zbog kirurškog liječenja povezana je s dugoročno povećanim rizikom za razvoj ishemijskog moždanog udara, pogotovo nakon nekardijalnih operativnih zahvata, objavljeno je u časopisu JAMA,

Perioperativna fibrilacija atrija i rizik od moždanog udara
Perioperativna FA može se smatrati prolaznim odgovorom na fiziološki stres.

Rezultati su pokazali da je perioperativna fibrilacija atrija (FA) nakon nekardijalnih operacija povezana s dvostruko većim rizikom za razvoj ishemijskog moždanog udara, a FA nakon kardijalnih operacija s 30% većim rizikom u usporedbi s bolesnicima koji nisu razvili perioperativnu FA.

Ovo retrospektivno kohortno istraživanje obuhvatilo je 1.729.630 bolesnika. Perioperativna FA je zabilježena u 24.711 slučajeva (1.43%), dok je ishemijski moždani udar zabilježen kod 13.952 (0.81%) bolesnika. Godinu dana nakon hospitalizacije zbog nekardijalne operacije kumulativna stopa moždanog udara iznosila je 1.47% u bolesnika koji su razvili FA i 0.36% u bolesnika bez FA. Godinu dana nakon kardijalne operacije stopa moždanog udara iznosila je 0.99% u bolesnika s FA i 0.83% u bolesnika bez FA.

Fibrilacija atrija pogađa 33 milijuna ljudi u cijelom svijetu. Prisutnost kronične FA povećava rizik za razvoj moždanog udara čak 3 puta, a moždani udar u bolesnika s FA je povezan s dužim boravkom u bolnici, većom nesposobnošću i povećanom smrtnošću u usporedbi s drugim tipovima ishemijskog moždanog udara. Perioperativna FA može se smatrati prolaznim odgovorom na fiziološki stres.