x
x

Celijakija povećava rizik za frakturu kuka

  David Čičić, dr. med.

  05.02.2014.

Ljudi koji boluju od celijakije i imaju perzistentnu atrofiju crijevnih resica tankog crijeva pod većim su rizikom za prijelom kuka, tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Celijakija povećava rizik za frakturu kuka
Rizik frakture bio je proporcionalan stupnju atrofije crijevnih resica. Perzistentna atrofija crijevnih resica nije bila povezana s povećanim sveukupnim rizikom od fraktura ili fraktura vezanih uz osteoporozu.

Bolesnici, čije su kontrolne biopsije tankog crijeva upućivale na perzistentnu atrofiju crijevnih resica, imali su 67% veći rizik za prijelom kuka, u odnosu na bolesnike čije su kontrolne biopsije upućivale na proces cijeljenja crijevnih resica. Također se pokazalo da je rizik frakture proporcionalan stupnju atrofije crijevnih resica. Perzistentna atrofija crijevnih resica nije bila povezana s povećanim sveukupnim rizikom od fraktura ili fraktura vezanih uz osteoporozu.

U kohortnoj studiji analizirani su uzorci tkiva crijevnih resica 7146 bolesnika s celijakijom, u kojih je provedena kontrolna biopsija pet godina nakon postavljanja dijagnoze. U 43 % bolesnika crijevno tkivo nije pokazivalo znakove cijeljenja, tj. bila je prisutna perzistentna atrofija crijevnih resica.

Celijakija je oblik malapsorpcije uzrokovan preosjetljivošću organizma na gluten, bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu i zobi. Posljedica je tipična glutenska enteropatija koja se manifestira kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je smanjena resorpcija hrane. Najčešće vidljivi znakovi celijakije su: povraćanje, povećan trbuh, proljev, obilna sjajna i zaudarajuća stolica, mrzovoljnost, mlitava muskulatura, umor.