x
x

2000 koraka dnevno poboljšava zdravlje

  18.01.2014.

Poremećena tolerancija glukoze (PTG) prisutna je u 344 milijuna ljudi odnosno 7.9 % svjetske populacije. Ovaj metabolički poremećaj prethodi razvoju dijabetesa tipa 2, a nerijetko je prisutna u organizmu s drugim oboljenjima. Engleska studija provedena na ispitanicima s PTG-om i rizikom od kardiovaskularnih bolesti proučavala je utjecaj povećane aktivnosti na zdravlje.

2000 koraka dnevno poboljšava zdravlje
2000 koraka dnevno trebala bi biti neizostavna navika u svih oboljelih.

Tijekom 12 mjeseci, 9300 ispitanika savjetovano je o načinima kako mogu promjeniti životne i prehrambene navike. Korištenjem pedometra mjereni su koraci koji su svakodnevno prehodani u svakog ispitanika. Časopis The Lancet objavio je rezultate koji naglašavaju važnost hodanja posebice u ovakvih bolesnika. Naime, hodajući 2000 koraka dnevno, što odgovara šetnji umjerenog intenziteta od 20 minuta, smanjujemo rizik od kardiovaskularnih bolesti za 8 %. 

Ovo je prva studija koja je definirala intenzitet hodanja kod kojeg se uočavaju značajni utjecaji po kardiovaskularno zdravlje. S obzirom da PGT povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, znanstvenici upozoravaju, kako bi 2000 koraka dnevno trebala biti neizostavna navika u svih oboljelih. 

www.vitamini.hr